AP

Consortium 12-12 lanceert “Aardbeving Syrië-Turkije”, Vlaamse mediagroepen zetten schouders onder steunactie

Consortium 12-12 zet een actie op poten om de slachtoffers van de zware aardbevingen in Syrië en Turkije te steunen. “Er is dringend hulp nodig, zowel op korte als op lange termijn. Het gekende rekeningnummer 12-12 is sinds vandaag geopend”, zegt coördinator Gilles Van Moortel. VRT, DPG Media en Play Media zenden vanaf vanavond een gezamenlijke campagnespot uit op radio en tv.

Het dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië is intussen opgelopen tot meer dan 33.000. Volgens de Verenigde Naties kan dat aantal nog “verdubbelen, of meer”. 

“Ook de behoefte aan hulp voor vele duizenden overlevenden is toegenomen”, klinkt het bij Consortium 12-12. “Het gaat om meer dan 85.000 gewonden, maar ook om honderdduizenden mensen die midden in de winter dakloos zijn. Hoewel er in Syrië minder doden zijn gevallen dan in Turkije, wordt de situatie in dat gebied verergerd door de oorlog.”

Zeven leden

De zeven leden van het consortium – Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Rode Kruis, Plan International België en UNICEF België – slaan dan ook de handen in elkaar en zetten de actie "Aardbeving Syrië-Turkije" op poten.

“Er is dringend hulp nodig. Daarom roepen we iedereen op om samen in actie te komen voor de slachtoffers van deze humanitaire ramp. Het gekende rekeningnummer 12-12 is sinds vandaag geopend”, zegt coördinator Gilles Van Moortel.

"Daarmee hopen we de fondsenwerving een stapje hoger te brengen", vult Philippe Henon van UNICEF België aan. Hij benadrukt dat de zeven lidorganisaties maandag onmiddellijk via de individuele rekeningen oproepen hebben gelanceerd. "Dat het nu pas tot een 12-12-actie is gekomen, heeft vooral te maken met een aantal zekerheden die we wilden inbouwen. Of we mediasteun kregen, bijvoorbeeld, en bureaucratische elementen zoals het verkrijgen van een toelating om fiscale attesten uit te vaardigen."

Korte en lange termijn

Van Moortel onderstreept dat er zowel op korte als lange termijn moet worden gehandeld. “Op korte termijn zetten de leden van 12-12 alles in het werk om zoveel mogelijk levens te redden en mensen te helpen overleven via de verdeling van zuiver water, dekens, beschuttingsmateriaal, voeding, vaccinatie en bescherming. Alleenstaande kinderen moeten ook worden opgevangen. Op langere termijn komt daar de heropstart van het onderwijs en de verstrekking van psychosociale trauma behandeling bovenop, net als de heropbouw van ziekenhuizen, scholen en huizen.”

Zowel in Turkije als in Syrië werken de 12-12-organisaties samen met bestaande netwerken en lokale ngo’s. De giften op de rekening van het 12-12 Consortium worden verdeeld over de zeven organisaties die lid zijn van het 12-12 Consortium volgens de jaarlijkse verdeelsleutel.

De oproep start vandaag en loopt tot 31 juli 2023. Elke donatie die in deze periode voor een minimumbedrag van 40 euro wordt gedaan, geeft volgend jaar, in 2024, recht op een fiscaal attest. Giften zijn welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be

Gezamenlijke radio- en tv-campagne

VRT, DPG Media en Play Media zetten mee hun schouders onder de steunactie van Consortium 12-12. De televisie- en radiozenders zenden vanaf vanavond een gezamenlijke campagnespot uit op radio en tv.

BEKIJK - De gezamenlijke campagnespot die vanaf nu te zien is op de televisiezenders van VRT, DPG Media en Play Media:

Videospeler inladen...

Van een grote televisieshow is voorlopig geen sprake, weet Henon. "We wachten de reactie van het publiek af, en hoeveel inkomsten we met de campagne genereren. Bedoeling is nu dat het geld dat we binnenkrijgen, zo snel mogelijk kunnen overmaken aan onze partners op het terrein. Mocht blijken dat er een mogelijkheid is om een grote actie te doen, gaan we daar graag op in, maar het is nu te vroeg om daar al iets over te zeggen.

Meest gelezen