Vakbonden en personeel van Brussels Expo woonden de gemeenteraad bij
Amaury Michaux

Burgemeester Close geeft vakbonden Brussels Expo garanties voor uitbetaling lonen

De burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS), heeft beloofd dat de stad de sociale verplichtingen van de vzw Brussels Expo zal overnemen, mochten de activiteiten van de vereniging zouden worden stopgezet. Dat deed de burgemeester gisteravond tijdens de gemeenteraad op vraag van de vakbonden.

Bij de werknemers van Brussels Expo heerst al geruime tijd ongerustheid. Sinds de coronacrisis is het personeelsbestand er teruggevallen van 110 naar een 70-tal medewerkers. De vereniging is de uitbater van de Heizelpaleizen in Brussel. “De werknemers zijn vooral bezorgd over hun toekomst”, vertelt Dries Vreven van de socialistische vakbond ABVV. “Vroeger gingen mensen aan de slag bij Brussels Expo en wisten ze dat ze carrière konden maken. Dat lijkt nu niet meer het geval en dus maken ze zich zorgen. Daarnaast is er ook een vertrouwensbreuk met de directie nadat drie leden hun ontslag hebben ingediend, gebruikmakend van een mooie uitstapvergoeding. De werknemers voelen zich door deze beslissing buitenspel gezet.”

Stad staat garant

Een twintigtal werknemers waren maandag aanwezig op de gemeenteraad. “Het is belangrijk dat de werknemers snel duidelijkheid krijgen over hun toekomst”, vindt Jurgen Geeroms van de christelijke vakbond ACV. “We willen dat de stad zich garant stelt dat de lonen voor de komende twee jaar uitbetaald worden.” Op vraag van de vakbonden herhaalde de Brusselse burgervader tijdens de gemeenteraad dat, indien nodig, de stad Brussel een beroep doet op artikel 19 van de statuten van Brussels Expo. Het artikel stelt dat wanneer de activiteiten wegvallen, de stad garant staat voor de uitbetaling van de lonen en de ontslagvergoedingen van het personeel. Al is dat momenteel niet aan de orde. 

"Een eerste stap in de goede richting", vindt Geeroms, "maar er is meer nodig. Er moeten ook investeringen komen in Brussels Expo." Intussen is de bemiddeling met de ontslagnemende directie nog volop aan de gang. Daar wilde de burgemeester geen verdere commentaar over geven.

Meest gelezen