Balletdirecteur Marco Goecke

Duitse balletdirecteur biedt excuses aan nadat hij hondendrek in gezicht van recensente had gesmeerd

De bekroonde Duitse balletdirecteur Marco Goecke heeft zijn excuses aangeboden nadat hij de uitwerpselen van een hond in het gezicht van een kritische recensente had gesmeerd. Hij was woedend na een recensie van een van zijn shows. "Ik ging veel te ver", zegt hij nu.

"Een afwisseling tussen krankzinnigheid en pure verveling", schreef journaliste en recensente Wiebke Hüster over de dansshow "The Dutch Mountains" van Marco Goecke, de bekroonde Duitse balletdirecteur van het Opernhaus Hannover. Woorden die hard waren aangekomen bij de directeur, die zon op wraak.

Toen de journaliste tijdens een andere show opnieuw in het publiek opdook, bleek de woede van de balletdirecteur nog niet getemperd. Tijdens de pauze van die show smeerde hij een zak met hondenuitwerpselen over het gezicht van de vrouw. Die reageerde volledig verbaasd op de plotse, brutale aanval. Dat vertelde ze aan de Britse openbare omroep BBC. HĂĽster was erg onder de indruk van het voorval.

"Toen ik besefte wat er gebeurde, raakte ik in paniek", vertelt ze. "Ik kan u verzekeren dat dit geen impulsieve daad was. Hij had dit gepland. Ik zie dit als een aanval op de persvrijheid."

Over geld

Volgens Goecke had de vernietigende recensie van Hüster het Opernhaus Hannover een heleboel geld gekost. Na de harde woorden van de recensente zag de balletdirecteur het aantal abonnementen stevig dalen. Tijdens de confrontatie dreigde hij er ook mee de recensente uit het operahuis te verbannen. 

De FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), de krant waarvoor de journaliste werkt, beschreef het incident als "een poging om onze vrije, kritische kijk op de kunst aan banden te leggen".

De hele zaak kwam de balletdirecteur echter duur te staan. De staatsopera zette Goecke na zijn "impulsieve daad" onmiddellijk op non-actief, omdat zijn actie in strijd was met de gedragsregels van het huis. Hij zou "het publiek, de medewerkers van het huis en het grote publiek extreem onrustig gemaakt hebben en zo de reputatie van het staatsballet enorm beschadigd hebben". 

Goecke is sinds 2019 directeur van het Hannover Theater en won in 2022 de Duitse Dansprijs.

Excuses

Naast balletdirecteur van het Ballett Gesellschaft Hannover is Goecke ook vaste choreograaf bij het Nederlands Dans Theater (NDT) in Den Haag. Het NDT publiceerde vanavond een reactie van de choreograaf: "Ik ging veel te ver. Ik schrok van mijn eigen impulsieve gedrag. Daar verontschuldig ik me voor. Het was een uiting van diepe en langdurige frustratie." 

"Daarmee valt het niet goed te praten. Ik realiseer me nu dat ik met mijn daad ook de medewerkers van NDT in de problemen heb gebracht. Ik heb spijt dat ik mogelijk schade heb toegebracht aan de reputatie van NDT, al jaren een gewaardeerde opdrachtgever. Hiervoor bied ik mijn excuses aan."

Meest gelezen