Vorige week nog onbekend, nu plots bestseller: vrouw schakelt TikTok in om oud boek van haar vader boost te geven

Elf jaar nadat de Amerikaanse Lloyd Devereux Richars zijn boek roemloos had gepubliceerd, kan hij zichzelf nu dankzij TikTok een geprezen bestsellerauteur noemen. Een dikke week geleden nog kende niemand de thriller "Stone maidens", maar dankzij een filmpje van zijn dochter die hem gelukkig wilde zien, veroverde het boek uit 2012 van de ene dag op de andere de eerste plek op de thrillerboekenlijst van Amazon.

Zijn naam zal bij de meesten (nog) geen belletje doen rinkelen, maar de Amerikaanse Lloyd Devereux Richards heeft 14 jaar lang zijn droom nagestreefd om een boek te schrijven. In 2012 was het dan zover en kon Richards zich eindelijk officieel een auteur noemen. 

In zijn thriller "Stone maidens" bracht Richards het verhaal van een forensisch antropoloog van de FBI die een seriemoordenaar onderzoekt die vrouwen wurgt en hun lichamen dumpt in de ravijnen in het zuiden van de Amerikaanse staat Indiana, maar het boek kwam maar niet van de grond.

Elf jaar later

Daar wilde zijn dochter elf jaar later iets aan doen. Op TikTok postte ze een kleine week geleden een filmpje van haar vader. "Hij werkte voltijds", schreef ze erbij. "Zijn kinderen stonden op de eerste plek, maar hij maakte tijd voor zijn boek. Hij is zo blij dat het boek gepubliceerd werd, ook al gaat de verkoop niet vlot. Ik zou toch graag zien dat enkele exemplaren verkocht worden. Hij weet niet eens wat TikTok is."

Een filmpje van zestien seconden. Meer had TikTok niet nodig om in gang te schieten. "Ik heb nog nooit in mijn leven zo snel iets besteld," reageerde een gebruiker. "Ik lees bijna nooit, maar ik heb het boek toch besteld", zei iemand anders. "Waarom ben ik aan het wenen", vroeg nog iemand anders zich af na het zien van de video.

Bestseller

Binnen de kortste keren werd Richards' boek gekatapulteerd naar de eerste plek op de lijst van beste thrillers over seriemoordenaars op Amazon. Het nieuws van zijn plotse roem overweldigde Richards, die huilde terwijl hij de reacties op de TikTokpost las nadat zijn dochter hem had verteld dat die viraal was gegaan.

Zijn dochter huilde ook en bedankte de fans voor de aankopen. "Dankzij hen ben je nummer 1", zei ze tegen haar vader. Na "25 jaar van weinig hoop" moet het onverwachte succes dienen als een herinnering om nooit op te geven, zei ze in een latere video.

"Deze afgelopen dagen... Ik kan het niet begrijpen," zei Richards in dezelfde video, terwijl hij proostte op de omzet met een milkshake. "Ik voel me zo gezegend." Toch neemt hij geen al te lange pauze om het nieuws te vieren. Volgens zijn biografie op Amazon zou hij al volop bezig zijn aan een vervolg op het boek.

"It ends with us"

Het is niet de eerste keer dat TikTok zijn beste kant toont. De afgelopen jaren heeft het platform de verkoop van honderden boeken een boost gegeven. Onder meer via de hashtag #BookTok, die lezers gebruiken om hun favoriete auteurs en boeken te bespreken.

Zo heeft de #BookTok-gemeenschap in 2021 "It ends with us" van Colleen Hoover nog nieuw leven ingeblazen. Het boek ging 2022 in als nummer 1 op de bestsellerslijst van The New York Times.

Recent werd zelfs bekendgemaakt dat actrice Blake Lively (bekend van "Gossip girl" en "A simple favor") en acteur en regisseur Justin Baldoni (bekend van "Jane the virgin") de hoofdrollen zullen vertolken in de verfilming van het boek.

Meest gelezen