3D-printer maakt een chip met de inkt van Bio Inx.

Bio Inx, dat inkt maakt zodat 3D-printer levende cellen kan printen, verkozen tot Oost-Vlaamse "Starter van het Jaar"

Ondernemersorganisatie UNIZO heeft Bio Inx verkozen tot Oost-Vlaamse Starter van het Jaar. Bio Inx ontwikkelt inkt om levende cellen en weefsels te 3D-printen. De geprinte organismen kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld geneesmiddelen of cosmetica te testen, maar in de toekomst wordt de inkt wellicht ook gebruikt om donororganen te printen.

UNIZO Oost-Vlaanderen heeft Bio Inx aangeduid als Starter van het Jaar. Het jonge Gentse bedrijf ontwikkelt inkt waarmee je levende cellen kan 3D-printen. "Wij maken een materiaal dat ervoor zorgt dat levende cellen printbaar worden. Levende cellen laten zich heel moeilijk manipuleren, maar met onze inkt blijven ze in leven tijdens en na het printproces", legt CEO Jasper Van Hoorick uit. "We zijn heel tevreden met de prijs van UNIZO. Als ondernemer is het heel fijn om erkenning te krijgen voor al het werk dat je elke dag verricht."

3D-prints als "proefpersoon"

De 3D-prints die gemaakt worden met de inkt van Bio Inx, kunnen onder meer gebruikt worden in de farmaceutische sector om tests op uit te voeren, zodat er geen dierenproeven meer nodig zijn. "Als je onze inktcartridges in een 3D-printer gebruikt, kan je als het ware mini-orgaantjes printen, zo groot als een chip, waarop je proeven kan uitvoeren op een ethische manier", legt Van Hoorick uit. "Wij doen die proeven niet zelf, voor alle duidelijkheid. Wij maken alleen de inkt."

De 3D-prints zijn nog kleiner dan een muntje van 10 cent.

"De levende cellen die wij printbaar maken, worden meestal aangeleverd door het bedrijf of de onderzoeker die onze inkt dan ook zelf zal gebruiken", weet Van Hoorick. "Het kunnen cellen zijn die gekweekt werden in een labo, maar het kunnen ook echte menselijke cellen zijn, van een patiënt", weet Van Hoorick. "Een mogelijk scenario is bijvoorbeeld: er wordt een biopsie genomen van een tumor, die wordt verder opgekweekt in een labo en vervolgens geprint met onze inkt. Op die organismen kan je de behandeling dan al testen en optimaliseren voordat je het op de patiënt toepast." 

Binnenkort 3D-geprinte organen in ons lichaam?

Voorlopig wordt de inkt van Bio Inx alleen gebruikt voor dergelijke proeven, maar Van Hoorick hoopt dat zijn inkt nog meer toepassingen krijgt. "3D-printing met levende cellen is enorm aan het "boomen"; grote bedrijven zijn er hard op aan het inzetten. Cosmeticabedrijven werken bijvoorbeeld steeds meer op huidmodellen om hun make-up te testen. Maar in de toekomst hopen we ook structuren te kunnen printen die donororganen kunnen vervangen. Daar zijn we helaas nog niet, onder andere qua wetgeving", aldus Van Hoorick.

Jos Vermeiren van UNIZO (uiterst links) overhandigt een award aan Jasper Van Hoorick (tweede links). Bio Inx  kreeg ook een cheque.

Meest gelezen