“Slechtste buren van het land” worden onderzocht door een psychiater

© osw

Het hof van beroep in Gent laat twee zestigers uit Sint-Michiels psychiatrisch onderzoeken. De broer en zus terroriseren nu al jaren hun buren en werden daar in het verleden al voor veroordeeld. Maar de pesterijen zijn nadien niet gestopt.

tg,blg

De twee zestigers en zelfs hun 94 jaar oude moeder uit de Dorpsstraat in Sint-Michiels werden al eerder veroordeeld voor het terroriseren van de buren. De twee scheppen er een ziekelijk genoegen in om iedereen die voor hun deur passeert, uit te schelden. De kinderen uit de buurt jagen ze de stuipen op het lijf door met hun vinger over de keel te gaan of hun bal stuk te prikken. De buren moeten ook nachtenlang hun gebonk op de muren verdragen en ze gooien zelfs glas over de tuinmuur.

In 2016 werden ze door de rechter in Brugge opnieuw veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Maar tegen dat vonnis gingen ze in beroep.

Nu staan Luc en zijn zus Laurette D. in Gent terecht in de hoop dat ze daar een lichtere straf zouden krijgen of een straf met uitstel, zoals hun advocaat vraagt.

Maar dat zou wel eens lelijk kunnen tegenvallen want het parket eist een flinke verzwaring met twee jaar effectieve celstraf voor de broer en één jaar effectief voor de zus.

“De tijd van clementie is voorbij. Jullie hebben al vijftien jaar zowel het gerecht als jullie buren in het gezicht gespuwd. Jullie zullen eens goed moeten nadenken en dat kan je alleen doen in de gevangenis”, zei de procureur.

Buurt spant samen tegen ons

“We blijven erbij dat de hele buurt tegen ons samenspant. Wij zijn zelf het slachtoffer van pesterijen. Maar een klacht hebben we tot op heden niet ingediend. De politie gelooft ons toch niet. In de 44 jaar dat wij hier wonen, hebben we nooit ruzie gezocht. Het zijn de anderen die telkens beginnen”, verdedigde Luc zich op de vorige zitting.

Zijn zus Laurette D. werd begin maart hysterisch in de rechtbank en moest zelfs worden afgevoerd. Bij het verlaten van de rechtszaal stak ze haar middenvinger in de lucht en riep: “Kus allemaal mijn kloten.”

Woensdag wilde de rechter nog geen vonnis vellen. Hij heeft een psychiatrisch onderzoek bevolen voor de twee. Want er moet toch een reden zijn voor hun gedrag. De politie zal ook een nieuw buurtonderzoek uitvoeren. En een sociaal assistent van het Brugse justitiehuis moet de leefsituatie van Luc en Laurette D. onderzoeken. “Als ze hun medewerking verlenen aan al die onderzoeken”, merkte de voorzitter nog op.

Als de resultaten van al die onderzoeken bekend zijn, zal de zaak op 28 juni opnieuw gepleit worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen