Natalia Koditek en Natalia Shapovalova volgden een opleiding bij de VDAB om als poetshulp aan de slag te kunnen.© Joren De Weerdt

Oekraïense vluchtelingen volgen opleiding tot poetshulp: “We zijn heel gemotiveerd en willen hier graag werken”

Mechelen -

Natalia Koditek (46) en Natalia Shapovalova (50) hebben een opleiding tot poetshulp gevolgd bij de VDAB. De twee Oekraïense vrouwen willen graag aan de slag in ons land, maar wisten vooraf niet hoe ze dat praktisch het best konden aanpakken. “Veel Oekraïners willen werken, maar er bestaan nog wel wat drempels”, zeggen ze.

Stijn Van de Sande

Om meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk te krijgen, startte de VDAB met een proefopleiding voor poetshulpen. Twaalf cursisten hebben de opleiding in het opleidingscentrum in Mechelen met succes afgerond. Op een jobdate dinsdag konden ze alvast kennismaken met verschillende dienstenchequebedrijven. Ze hopen dan ook snel aan de slag te kunnen. Twee van hen zijn Natalia Koditek uit het bezette Militopol en Natalia Shapovalova uit Cherson. Zij verblijven momenteel in Hever (Boortmeerbeek) en Rumst.

“Dankzij de opleiding zijn we op weg gezet om werk te vinden”, zeggen de twee Natalia’s. “Want het is niet makkelijk om aan de slag te gaan in een land waarvan je de regels en de gewoontes niet kent. Via de cursus leerden we hoe we in België aan het werk kunnen als poetshulp, maar werden we ook geholpen met praktische zaken zoals hoe dienstencheques en de belastingen werken. We hebben ook het vakjargon in de Nederlandse taal geleerd, zodat de taalbarrière minder groot wordt.”

Steun

Shapovalova was in haar thuisland actief in de landbouwsector, onder meer in de aardbeienteelt. Koditek heeft dan weer tien jaar ervaring als poetsvrouw in onder meer scholen en horecazaken. Toch koos ze er bewust voor om nog een extra opleiding te volgen. “Poetsen in België is anders dan in Oekraïne”, vertelt ze. “Sommige technieken zijn anders en er worden hier ook heel andere producten gebruikt. Ook sommige gewoontes, zoals de volgorde waarin kamers best gepoetst worden, zijn anders dan in ons thuisland.”

Volgens de Oekraïense dames zijn heel wat van hun landgenoten die in ons land verblijven, bereid om te werken. “Maar er zijn drempels die overwonnen moeten worden om de mensen ook effectief aan de slag te krijgen”, zeggen ze. “Het aanbieden van deze opleiding is een goed begin. Het is laagdrempelig en we voelen ons heel erg gesteund om het tot een goed einde te brengen. Daar zijn we iedereen enorm dankbaar voor. Het zou goed zijn mochten er ook opleidingen voor andere sectoren en jobs georganiseerd worden.”

Gedrevenheid

Over een gebrek aan motivatie heeft instructrice Nana Talboom alleszins niet te klagen. “Het was een plezier om met deze dames te mogen werken”, zegt ze. “Ze zijn heel gemotiveerd en voerden uit zichzelf heel wat extra taken uit. Ik was erg onder de indruk van hun gedrevenheid. Ook het oog voor detail en hun respect zijn me opgevallen. Ik ben ervan overtuigd dat al mijn cursisten snel aan een job zullen geraken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oorlog Rusland-Oekraïne