Belga

Oost-Vlaanderen onderzoekt vraag om Zwijndrecht te veranderen van provincie: "100 jaar bij Antwerpen is genoeg geweest"

De provincie Oost-Vlaanderen onderzoekt de vraag om de gemeente Zwijndrecht over te hevelen van de provincie Antwerpen naar de provincie Oost-Vlaanderen. Dat gebeurt op initiatief van het Oost-Vlaams provincieraadslid Peter Hertog (Vooruit) die wil dat de Vlaamse regering een procedure tot grenswijziging opstart. Zwijndrecht behoorde tot Oost-Vlaanderen, maar werd eind maart precies honderd jaar geleden overgeheveld naar Antwerpen. 

"Ik zou willen dat de vraag wordt gesteld aan de Vlaamse regering om de gemeente Zwijndrecht, die nu deel uitmaakt van de provincie Antwerpen, opnieuw over te hevelen naar de provincie Oost-Vlaanderen," zegt provincieraadslid Peter Hertog (Vooruit). Hij heeft daarvoor een motie ingediend op de provincieraad, maar de provincie wil een maand tijd om te onderzoeken hoe groot het enthousiasme is voor zo'n initiatief, eerst en vooral in de gemeente Zwijndrecht zelf. 

Er ligt een brede rivier tussen zodat Zwijndrecht een beetje een weeskindje is

Provincieraadslid Peter Hertog (Vooruit)

Tot 1923 maakte Zwijndrecht deel uit van de provincie Oost-Vlaanderen, maar de gemeente werd toen overgeheveld naar de provincie Antwerpen. Hertog vindt dat een historische vergissing: "Zwijndrecht is toen overgeheveld naar Antwerpen zogezegd om de tunnels aan te leggen. We zijn honderd jaar verder, de tunnels, daar zijn ze nog mee bezig, maar geen enkele tunnel ligt op het grondgebied van Zwijndrecht. En nu ligt de gemeente daar, door een muur, de Schelde, afgescheiden van de rest van de provincie Antwerpen, terwijl ze eigenlijk grenst aan de provincie Oost-Vlaanderen en altijd een onderdeel was van het Waasland." 

Zwijndrecht bij regio Waasland

De gemeente Zwijndrecht werd onlangs door de Vlaamse regering ingedeeld bij de referentie-regio Waasland. Volgens  Peter Hertog is dat een logische beslissing: “Zwijndrecht was historisch een Wase gemeente, en is dat tot op vandaag. “Deel uit maken van dezelfde referentieregio betekent ook dat in de toekomst alle samenwerkingsverbanden van de gemeente binnen die regio moeten gebeuren. Het is dan ook niet meer dan normaal dat Zwijndrecht opnieuw deel uitmaakt van de provincie Oost-Vlaanderen.”

BEKIJK - "Dat mogen ze niet doen" versus "Ik voel me Waaslander", Zwijndrechtenaren zijn verdeeld over de kwestie:

Videospeler inladen...

Motie op provincieraad

“De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen had wel oren naar alle argumenten in de motie die ik heb ingediend", zegt Peter Hertog, "maar ze willen eerst nagaan, onder meer bij de gemeente Zwijndrecht wat zij ervan vinden, vooraleer ze een vraag richten aan de Vlaamse regering. Voor Hertog is dat geen probleem: "We zijn dan maart 2023. Precies 100 jaar nadat Zwijndrecht werd overgeheveld naar Antwerpen. Een mooi moment om definitief over de motie te stemmen."

Meest gelezen