Mohammed VI (archieffoto)

Opnieuw zorgen over gezondheid koning Mohammed VI van Marokko: griep dwarsboomt reis naar Senegal

Koning Mohammed VI van Marokko heeft griep. Hij moet op doktersadvies rusten en mag zo niet naar Senegal reizen. Dat heeft het Paleis laten weten. Over zijn gezondheid - en niet alleen daarover - doen de laatste jaren veel geruchten de ronde. Dat het koningshuis gewoonlijk karig communiceert, doet de geruchtenmolen deze keer nog toenemen.

Koning Mohammed VI had vandaag moeten vertrekken naar Senegal in West-Afrika, maar die reis gaat dus niet door wegens de gezondheidstoestand van de koning. Vorige week was hij nog in Gabon in Centraal-Afrika, om de banden met dat land aan te halen. Sindsdien is hij niet meer in het openbaar verschenen. 

De voorbije jaren waren er al vaker zorgen over de gezondheid van de Marokkaanse koning. In 2018 liet het Paleis weten dat hij een hartoperatie had ondergaan, in 2019 zou hij een longinfectie hebben gehad en vorig jaar liep hij het coronavirus op. 

In augustus vorig jaar gonsde het van de geruchten toen op sociale media een filmpje was opgedoken waarin Mohammed VI schijnbaar dronken door de straten van de Franse hoofdstad Parijs strompelde. 

BEKIJK - Mohammed VI strompelt op straat in Parijs in de zomer van 2022:

Videospeler inladen...

Geruchten waren er de voorbije jaren niet alleen over de gezondheid van de koning, maar ook over zijn privéleven. Zo is zijn vrouw Salma, met wie hij in 2002 trouwde en met wie hij twee kinderen kreeg, sinds 2017 niet meer in het openbaar gezien. Dat voedt geruchten dat het koningspaar gescheiden zou zijn, maar het koningshuis bevestigt dat niet. 

Salma (archieffoto)
Belga

Nieuwe wind

Mohammed VI kwam in 1999 aan de macht nadat zijn vader Hassan II plots was overleden. De koning stamt af van de Alaoui-dynastie, die sinds 1666 van vader op zoon over Marokko regeert.

Mohammed VI, die in Europa studeerde en in Brussel stage had gelopen bij de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, was 35 jaar toen hij op de troon kwam. Als liefhebber van jetskiën, golf en sportauto's luidde zijn bijnaam al snel "the cool king". 

Dat de machtswisseling een stijlbreuk zou betekenen, was van meet af aan duidelijk. Tussen figuren als Hosni Moebarak, Moeammar Khadaffi, Bashar al-Assad en Saddam Hoessein gold de nieuwe Marokkaanse koning als de enige progressieve figuur in de Arabische wereld. 

Mohammed VI liet een nieuwe wind waaien door het land. Hij liet politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten vrij, die onder zijn vader Hassan II in de gevangenis zaten. Hij ging ook meteen met alle bevolkingsgroepen in gesprek over een intercultureel Marokko. Hij gaf vrouwen meer rechten, door een modernisering van het islamitische familierecht.

Het laatste tiental jaar reist Mohammed VI, die zijn land de voorbije decennia een economische boost heeft gegeven, vaak naar verschillende landen op het Afrikaanse continent om diplomatieke en economische partnerschappen uit te bouwen. Ook de reis naar Senegal die hij nu moet afgelasten paste daarin.

Meest gelezen