Er lopen al proefprojecten in België met slimme robots die jouw boodschappen kunnen doen.
Volledig scherm
Er lopen al proefprojecten in België met slimme robots die jouw boodschappen kunnen doen. © BELGA

Robots zullen 40 procent van huishoudelijke taken overnemen: “Goed voor gendergelijkheid, slecht voor kloof tussen arm en rijk”

Kijk jij elke week op tegen huishoudelijke taken zoals dweilen of boodschappen doen? Dan brengt de toekomst misschien wel redding. Door de revolutie in de kunstmatige intelligentie zouden robots zo’n 40 procent van alle huishoudelijke taken kunnen overnemen. Heel wat experts denken dat we binnen een tiental jaar overal slimme apparaten zullen gebruiken. Maar wat betekent dit voor gendergelijkheid of de kloof tussen arm en rijk?

71 reacties

  • Katia Mistianes

    1 jaar geleden
    AI maakt duidelijk wat er écht moeilijk is. Wie vroeger dacht: "Robots zullen het saaie, technische routinewerk voor ons uitvoeren (rijden, kuisen, afwassen, boodschappen doen) en dan kunnen we zelf meer nadenken en creatief zijn.", heeft het mis. Technisch werk is niet saai of routine, want hérsens en een constante concentratie zijn ervoor vereist. En op de koop toe: inzicht, behendigheid en voorzienigheid. Vandaar dat knelpuntberoepen vooral technisch zijn en veel minder intellectueel.
  • Kevin Eyselbergs

    1 jaar geleden
    @Yvan Lissens: wij gebruiken zelf zo'n 6 liter water voor onze afwas die we met de hand doen. Onze vaat blinkt, we gebruiken geen elektriciteit en amper water want ik zorg voor amper vaat. Net zoals het kuisen we 1 keer per week nog geen 10 liter water nodig hebben om het huis te kuisen, ja ook met de hand. Al die toestellen verbruiken op hun levensduur meer dan je denkt te besparen.
  • Wesley Kenis

    1 jaar geleden
    Luc bruyndonckx: dat ligt niet aan de software makers maar aan de "ik wil goedkoop produceren en mijn zakken vullen" mannen die er boven staan. Echte programmeurs willen al jaaaaaaren deftige tools om hun werk degelijk te doen maar krijgen steeds het zelde antwoord "het budget is op". Enkel als de zakkenvullers iets wille is er "budget"...
  • Christiaan Vernist

    1 jaar geleden
    Zorg er eerst voor dat alle Belgen zich op internet kunnen aansluiten. Alles wordt verplicht via internet te regelen maar een aansluiting overal is niet mogelijk. Lijkt hier op veel gebieden een 3de wereld land.
  • Johnny Michiels

    1 jaar geleden
    Kan het nog idioter? Gender tussen robotten!
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.