Archiefbeeld

Nu België niet langer Chinese reizigers test: hebben we de gevolgen van corona in China overschat?

Chinese reizigers die naar België reizen, moeten niet langer een verplichte coronatest voorleggen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gemeld. "De resultaten waren geruststellend", meldt zijn kabinet. Hebben we de gevolgen van de coronapandemie in China overschat?

België schrapt de verplichte coronatest voor Chinezen die naar ons land willen reizen. Ons land is daarmee niet alleen, want ook Nederland nam gisteren een soortgelijke beslissing. "Na evaluatie blijkt nu dat de maatregelen niet langer nuttig zijn. De resultaten zijn geruststellend. De inkomende reizigers uit China blijken geen risico met zich mee te brengen voor ons hoog beschermingsniveau tegen COVID-19", zo klinkt het bij het kabinet van Vandenbroucke. 

Hebben we de crisis overschat?

Eerst en vooral: ook in China zijn tot nu toe heel wat slachtoffers gevallen van de gevolgen van een coronabesmetting. Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telt China sinds 3 januari 2020 al zeker 98.932.687 bevestigde gevallen. Er zouden al zeker 119.510 doden gevallen zijn. Sinds 29 november 2022 werden al bijna 3,5 miljoen vaccins geplaatst bij de Chinese bevolking.

Bijna twee maanden geleden voorspelden verschillende studies van het Chinese Center for Disease Control, Fudan University, het Britse onderzoeksbedrijf Airfinity en het Amerikaanse Institute of Health Metrics and Evaluation dat de komende maanden tot 2 miljoen mensen kunnen sterven aan de gevolgen van het coronavirus. Een stuk meer dan de 119.510 doden op de website van het WHO. 

"Er is een gebrek aan transparantie bij de Chinese overheid", vertelt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano. "We kunnen de cijfers die uit China komen niet helemaal vertrouwen. We schatten dat er tussen de een tot twee miljoen Chinezen gestorven zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Op een totale populatie van 1,4 miljard is dat toch niet weinig."

In vergelijking met België

  • Experten schatten dat er in China tot twee miljoen doden gevallen zijn aan de gevolgen van COVID-19. 
    • Per 10.000 inwoners vielen er naar schatting dus 14,3 doden.
  • In België stierven 33.717 mensen aan de gevolgen van het virus.
    • Per 10.000 inwoners vielen er naar schatting dus 29 doden

Waarom is testen van reizigers niet meer nodig?

"Puur epidemiologisch gezien werd er niet meteen een grote meerwaarde verwacht van het testen van Chinese reizigers", vertelt Van Gucht. "Dat het uiteindelijk wél gebeurde, komt vooral door het gebrek aan transparantie van China. Er was heel wat angst en een groot gevoel van wantrouwen."

Volgens Van Gucht schetste die heel specifieke manier van testen wel een verkeerd beeld. "Het virus zit overal, niet alleen in China", duidt hij. "De focus om Chinese reizigers te testen, gaf ons wel een goed inzicht in welke varianten circuleerden in China. Dat waren hoofdzakelijk dezelfde varianten die we hier bij ons detecteerden. Tegen die varianten zijn wij ondertussen al goed bestand."

Maar wat betekent dat dan concreet voor de situatie in China? Is de coronagolf daar volledig gaan liggen? "Er zijn duidelijke indicaties dat de golf er inderdaad gaan liggen is", meent Van Gucht. Vorige week heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) bijna de overwinning op covid uitgeroepen. Volgens de staatsmedia is China de pandemie doorgekomen met "de laagste dodentol ter wereld". 

Meest gelezen