Eet je voldoende groenten en welke vleesvervangers zijn echt lekker? 8 concrete tips om vaker vegetarisch te koken
Maar liefst 541.712 mensen wereldwijd starten vandaag aan de VeggieChallenge, die naar jaarlijkse gewoonte op 1 maart begint. Voor de ene is af en toe vegetarisch eten doodnormaal, voor de andere een échte uitdaging. Wil je ook vaker veggie op het menu, maar weet je niet goed hoe? Van lekkere én gezonde vleesvervangers tot alle feiten en fabels over soja: deze 8 concrete tips geven antwoord op al jouw vragen.
Dit is de VeggieChallenge
Dertig dagen gezonder, lekkerder en ecologischer eten: dat is de uitdaging waar tienduizenden Belgen voor gaan in maart. Via veggiechallenge.be ontdek je hoe makkelijk het is om meer veggie, flexi of vegan te eten.
Tip 1: Hou je hoofd erbij om een gezonde vleesvervanger te kiezen
Het lijkt allemaal simpel, die VeggieChallenge: je schrapt vlees en vis 31 dagen lang van het menu en gooit een paar vegetarische balletjes in de pan of vervangt je klassieke hamburger door een veggie-variant. Zo word je ook automatisch gezonder, toch? Helaas: de ene vleesvervanger is de andere niet, en dat je vlees vervangt door een vegetarische of plantaardige optie betekent niet meteen dat er een gezondere optie op het bord ligt. Lees hier hoe je de juiste vleesvervangers kiest die én lekker én gezond zijn.
Tip 2: Kies voor lekkere vleesvervangers
Wie in de supermarkt komt vandaag kan niet naast het rek vol veggie en vegan alternatieven kijken. Elke week lijkt er wel iets nieuws in het gamma te liggen. De tijd dat er alleen maar een blok tofu te vinden was, is voorbij. Probeer binnen het grote aanbod maar eens uit te zoeken welk alternatief worstje jouw hot dog een niveautje hoger tilt en écht lekker smaakt. Sterrenchef Luc Bellings proefde vier verschillende soorten vleesvervangers: veggie gehakt, veggie schnitzels, veggie hamburgers en veggie worsten. Hij gaf zijn ongezouten mening én deelde zelfs een exclusief eigen recept bij zijn favoriete vleesvervangers.
Tip 3: Oerklassieke Vlaamse gerechten the veggie way
Als je de VeggieChallenge serieus neemt, is het weekmenu opstellen een extra uitdaging. Gelukkig zijn er genoeg tips om thuis te scoren met makkelijke veggie gerechten die in een handomdraai klaar zijn. Wat als je het eens wat klassieker wil aanpakken omdat je bezoek over de vloer krijgt dat niet zo houdt van ‘experimentele’ keuken? Vol-au-veggie to the rescue. Deze Vlaamse klassieker met een vegan twist heeft al menig vleeseter weten overtuigen. Geen stresskip in de keuken dankzij dit succesrecept.
Tip 4: Geef tofoe een kans, zo maak je het écht lekker klaar
Zie je tofoe eerder als een smakeloze witte homp die je een beetje angst inboezemt dan als een smakelijke vleesvervanger? Dan brengt chef Viviane Van Dyck daar met veel plezier verandering in. De chef tipt hoé je juist met zo’n blok aan de slag gaat en deelt een exclusief recept waarmee je de kneepjes van het vak leert.
Tip 5: Ontdek wat soja met je lichaam doet
Als er één voedingsmiddel is waarover je tegenstrijdige informatie vindt op dr. Google, dan is het wel soja. Volgens de ene beschermt het tegen kanker, volgens de andere vergroot soja het risico op die ziekte of andere aandoeningen door de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Tijd voor heldere antwoorden. Jolien Jonckheere, voedingswetenschapper bij Vlaams Instituut Gezond Leven, scheidt 6 feiten van fabels
Tip 6: Nieuwe liefde voor groenten
De VeggieChallenge is een ideale kans om het stof af te blazen van al die groenten die je in de supermarkt vaak links laat liggen. En het is hét moment om werk te maken van die dagelijkse 300 gram groenten - of meer - per dag. Van parmezaan-courgettefrietjes tot gegratineerde hespenrolletjes met witloof en bloemkoolsaus tot puree van zoete aardappel en prei: Sandra Bekkari deelt heel wat handige tips en recepten om mee aan de slag te gaan.
Tip 7: Geef peulvruchten een kans
Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. Tijd om ze toch eens een kans te geven, wat dacht je van een heerlijke pasta bolognese met veggie gehakt én linzen bijvoorbeeld?
Tip 8: Veggie eetadresjes om van te smullen
De VeggieChallenge betekent helemaal niet dat je dertig dagen lang zelf moet koken. Meer nog, het lijkt ons het perfecte excuus om nieuwe culinaire ontdekkingen te doen. Geen idee waar je die veggietoer moet starten? The Starlings-zangeres Kato Callebaut eet veganistisch en zette haar favoriete eetadressen op een rijtje. Die pizza? Die willen wij meteen proberen!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”