Frogmore Cottage ligt in een uithoek van het uitgestrekte Windsor Castle Home Park.
Copyright Matrix / MediaPunch 2019

Harry en Meghan "gevraagd om hun laatste woonst in Verenigd Koninkrijk te verlaten"

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle zijn door het Britse koninklijke hof gevraagd om Frogmore Cottage te verlaten, hun verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Eind 2018 verhuisden Harry en Meghan naar Frogmore Cottage op het domein van Windsor Castle, na hun vertrek naar de Verenigde Staten mochten ze het behouden. Het nieuws komt van een woordvoerder van het koppel, Buckingham Palace reageert officieel niet.

Frogmore Cottage was een geschenk voor de hertog en hertogin van Sussex, prins Harry en Meghan, na hun huwelijk in mei 2018. Het zijn de vertrekken op het domein van Windsor Castle Home Park waar het hofpersoneel verbleef. Het koppel liet Frogmore Cottage grondig verbouwen.

Voor Harry en Meghan leek het een ideale keuze, op een uithoek van het domein, tussen het groen, en goed afgeschermd voor pottenkijkers. Toen al zeiden ze dat ze hun toekomstige kinderen liefst niet onder een vergrootglas wilden opvoeden.

Begin 2020 kondigden Harry en Meghan aan dat ze het koninklijke huis zouden verlaten. Ze verhuisden naar Californië, in de Verenigde Staten, waar ze nu met hun twee kinderen Archie en Lilibet wonen. Sinds hun vertrek zijn de relaties tussen het koppel en de Britse koninklijke familie op zijn zachtst gezegd gespannen te noemen.

"Onder druk"

Harry en Meghan betaalden de kosten voor de renovatie van Frogmore Cottage terug, die eerder was betaald met Brits belastinggeld. Het bleef wel hun officiële verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Als prins Harry alleen of met zijn gezin naar het Verenigd Koninkrijk kwam, was dat zijn uitvalsbasis.

Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Een woordvoerder van het echtpaar heeft aan Britse media laten weten dat het hof aan Harry en Meghan gevraagd heeft om Frogmore Cottage te verlaten. Harry en Meghan zouden naar eigen zeggen onder druk gezet worden om hun jaarlijks hernieuwbare huurovereenkomst dit keer niet te verlengen.

BELUISTER - "Frogmore Cottage is altijd eigendom van de koninklijke familie gebleven", Harry De Paepe

"Explosieve" biografie

Naar verluidt zouden Harry en Meghan die boodschap gekregen hebben kort na de publicatie van "Spare" ("Reserve"), de autobiografie van Harry in januari. Die is op zijn minst explosief te noemen.

In het boek schrijft Harry onder meer dat hij en zijn broer William hun vader, toen nog kroonprins Charles, gesmeekt zouden hebben om niet te trouwen met Camilla. Harry heeft het ook over een fysieke aanval door zijn broer. En toen koningin Elizabeth II in Balmoral Castle op sterven lag, zou Charles aan Harry gevraagd hebben om Meghan niet mee te nemen voor het afscheid.

Bij een deel van de Britse bevolking leefde de hoop dat het overlijden van koningin Elizabeth Harry en de rest van de koninklijke familie dichter bij elkaar zou brengen. De publicatie van de autobiografie heeft de relaties alleen nog maar meer doen verzuren.

Harry en Meghan verhuisden in 2020 naar de Verenigde Staten.
AP Images

Prins Andrew naar Frogmore Cottage?

Frogmore Cottage zou volgens de Britse pers mogelijk dienst gaan doen als officiële residentie van prins Andrew, de broer van koning Charles. Hij legde zijn koninklijke functies neer in 2019, na controverse over zijn vriendschap met de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein en beschuldigingen van seksueel misbruik.

Vorig jaar betaalde prins Andrew een minnelijke schikking aan Virginia Giuffre, een Amerikaans slachtoffer van Epstein. Zij had Andrew in de VS aangeklaagd voor misbruik.

Momenteel woont Andrew in Royal Lodge, ook op het domein van Windsor Castle. De voorbije weken schreef de Britse pers dat koning Charles van plan zou zijn om de jaarlijkse toelage voor Andrew fors in te perken, waardoor hij niet meer in staat zou zijn om in de kosten voor zijn huidige woning te voorzien.

Het Britse koninklijke hof reageert niet op de berichten.

Meest gelezen