Wit-Russische verzetsgroep lost beelden van “meest succesvolle sabotageactie” op luchtmachtbasis

De Wit-Russische partizanenbeweging BYPOL heeft een video gedeeld van wat volgens haar de “meest succesvolle sabotageactie” is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. De beelden zijn afkomstig van een camera die geplaatst werd op een drone en toont hoe de drone over de Matsjoelisjtsji-luchtmachtbasis vliegt en het Russische verkenningsvliegtuig van het type A-50U nadert. De effectieve explosie op het vliegtuig is op de beelden niet te zien. Mogelijk gaat het om beelden van een eerdere verkenningsvlucht.

joro
Bron: Kyiv Post

Op zondag 26 februari sloeg partizanengroep BYPOL toe op de Matsjoelisjtsji-luchtmachtbasis, vlakbij de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De tegenstanders van de Russische oorlog in Oekraïne en van president Loekasjenko, die erg nauwe banden blijft onderhouden met president Poetin, viseerden een Russisch verkenningsvliegtuig dat op de luchthaven gestationeerd was.

LEES OOK. “Dankzij ons zaten de Russen plots zonder munitie”: de Wit-Russische partizanen die hun leven riskeren om oorlog in Oekraïne te dwarsbomen

Enkele hobbydrones leken er moeiteloos in te slagen de luchtmachtbasis binnen te vliegen en een explosief los te laten op het peperdure Russische vliegtuig. Rusland en Wit-Rusland minimaliseerden de impact van de actie, maar volgens verschillende onafhankelijke Wit-Russische bronnen liep het vliegtuig wel degelijk schade op: het lakwerk aan de buitenzijde werd verschroeid en ondersteunende structuur werd beschadigd, waardoor de Russische luchtmacht het vliegtuig minstens enkele dagen aan de grond diende te houden voor noodzakelijke reparaties.

Eerder al toonden satellietbeelden al dat het A-50U-vliegtuig wel degelijk schade had opgelopen. De zeven actieve Russische A-50U’s functioneren in feite als vliegende verkeerstoren. Hun voornaamste taak is om het luchtruim op grote afstand te overzien en operaties van gevechtsvliegtuigen aan te sturen. Het getroffen toestel lijkt volgens de laatste informatie dus gerepareerd te kunnen worden, maar de sabotageactie is vooral pijnlijk voor het imago van het Russische leger, dat beweert de meest effectieve luchtverdediging ter wereld te bezitten.

LEES OOK. Russische autoriteiten melden gevechten met Oekraïense “saboteurs” die grens overstaken, Oekraïne noemt het “klassieke provocatie”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER