Het moerasdak
© Dieter Verschooren

Bijzonder groendak filtert het afvalwater bij kleikorrelbedrijf Argex

Kleikorrelfabrikant Argex, op de grens van Kruibeke en Zwijndrecht, heeft een speciaal groendak geïnstalleerd, dat onder meer het sanitair water van het bedrijf zal zuiveren. Het groendak is een proefproject van de Gentse universiteit en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). De bedoeling is om zoveel mogelijk afvalwater te hergebruiken.

Op de grens van Kruibeke en Zwijndrecht ligt bedrijvencomplex H2O Group. Een van de bedrijven in het gebouw, Argex, heeft een bijzonder groendak geplaatst op het gebouw. "Het moerasdak zal het afvalwater van ons kantoor zuiveren", zegt Johny Bultheel van Argex.

Van het toilet - via korrels en het moerasdak - terug naar het toilet

Voor de waterzuivering worden kleikorrels gebruikt die Argex zelf fabriceert. De meeste mensen zullen de korrels kennen als de bruine korrels voor bloembakken, maar de klei heeft nog meer functies. "We gebruiken de kleikorrels in een "phytoparking": dat is een ondergrondse bekken. Het sanitair afvalwater van ons kantoor wordt daarlangs gestuurd voor een eerste zuivering", legt Bultheel uit. "Daarna wordt het water naar boven gepompt, naar het moerasdak, voor een tweede filtratie."

Het gezuiverde water gaat vervolgens naar de regenwaterput. "Vanuit de regenput wordt het water vervolgens opnieuw gebruikt als spoelmiddel voor onze toiletten. En zo is de cirkel rond", zegt Bultheel. "Wij zijn van oordeel dat water in de toekomst alsmaar belangrijker zal worden. Wij proberen dus zo weinig mogelijk afvalwater te lozen, en zo veel mogelijk water te hergebruiken", besluit hij.

Natuurlijke koeling voor vergaderzaal

De vergaderzaal onder het groendak wordt ook op een natuurlijke manier verkoeld, dankzij de waterverdamping van de planten. Het groendak is een proefproject van de UGent en onderzoeksinstelling VITO. De installatie neemt zowat de helft van het dak in beslag.

Johny Bultheel van Argex
© Dieter Verschooren

Meest gelezen