Spaarder profiteert nog niet mee van hogere rente: hoe lukt dat wel al? En wanneer gaan de banken écht overstag?

De Belgische spaarder kan voorlopig maar beperkt meegenieten van de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat moet veranderen, vindt de Nationale Bank, maar ook Test-Aankoop. Maar waar kan je nu wel al hogere spaarrentes vinden? En wanneer zullen de banken ook overstag gaan voor de klassieke spaarboekjes?

De ECB trok de rente de afgelopen maanden stelselmatig op tot 2,5 procent. Via die zogenaamde depositorente worden banken vergoed voor het geld dat ze bij de nationale centrale banken parkeren. 

Door die verhoging krijgen banken dus meer ruimte om ook de rente voor hun klanten op te trekken. In haar jaarverslag maant de Nationale Bank de Belgische banken dan ook aan om sneller werk te maken van hogere rentes voor spaarders.

“Op termijn zou de vergoeding voor spaargeld dicht bij de marktrente moeten liggen. Mocht dat niet zo zijn, dan wijst dat op te weinig concurrentie tussen de Belgische banken”, zegt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank. 

BEKIJK - Pierre Wunsch: "We zitten in een transitieperiode":

Videospeler inladen...

Ook Test-Aankoop deelt die bezorgdheid. “Onze specialisten zijn het er allemaal over eens dat een verdere verhoging van de spaarrentes voor lopende spaarrekeningen er echt wel mag aankomen. Zeker in deze tijden van inflatie is dat bijzonder welkom. Bovendien zijn de rentes voor leningen al langer opgetrokken, waardoor de rentemarge hoog ligt”, zegt woordvoerster Laura Claeys. 

Klassiek spaarboekje of nieuwe rekening?

Eind vorig jaar stond er meer dan 300 miljard euro op alle Belgische spaarboekjes samen. Jarenlang was het verplichte minimum van 0,11% de standaardrente op een spaarrekening. De afgelopen maanden verhoogden de grootbanken allemaal de rente op hun klassieke spaarboekje, zij het beperkt. Die schommelt vandaag bij de verschillende banken tussen de 0,25 procent en 0,60 procent. 

Banken geven hun klanten wel degelijk hogere rentes, maar doen dat vooral via nieuwe formules. Zo goed als alle banken riepen sinds begin dit jaar nieuwe spaarrekeningen in het leven. 

Bij de grootbanken, enkel KBC kwam niet met een nieuwe formule, gaat het om rentes die tussen de 0,8 en 1,25 procent schommelen. Ook verschillende kleine banken bieden spaarrekeningen aan die meer opbrengen. 

De Vision Max rekening van Santander biedt de hoogste rente aan, sinds 1 maart bedraagt die 1,8 procent. Aion Bank en MeDirect bieden spaarrentes aan van 1,5 procent. 

Als je dus wil genieten van hoge rentes, plaats je je geld best op één van de nieuwe formules. Al moet je wel rekening houden met wat beperkingen. Bij BNP kan je de meest voordelige spaarrekening voorlopig nog niet online of via de app gebruiken, al zou dat binnenkort wel moeten lukken laat de bank weten. 

Bij ING moet je er rekening mee houden dat je maximaal 500 euro per maand kan storten naar het spaarboekje met de hoogste rente. Geen van de drie grootbanken geeft cijfers vrij over hoeveel mensen al gebruik maakten van die nieuwe formules.

"Grote kost"

Test-Aankoop wil dat ook op de klassieke spaarrekeningen de rentes stijgen. "Dat banken hun winsten niet gebruiken om hun trouwe spaarders te belonen, is te betreuren. Uiteraard willen banken winst maken, maar het is zeer jammer dat ze die winsten maken op kap van de trouwe spaarders, van wie ze weten dat die hun spaargeld niet zo rap verhuizen naar een andere bank.” 

Ook professor financiële economie aan de KU Leuven Hans Degryse spreekt van een strategie van de banken: “Men zorgt ervoor dat mensen die minder snel van rekening gaan wisselen een lagere rente krijgen. Enkel spaarders die de situatie echt opvolgen, kunnen gebruik maken van die hogere rentes. Als de banken de rentes zouden verhogen op al hun spaarrekeningen, zou dat met een grote kost komen. Een verhoging van 1 procent kost alle banken samen 3 miljard euro.” 

Enkel spaarders die de situatie echt opvolgen, kunnen gebruik maken van die hogere rentes

Professor financiële economie aan de KU Leuven Hans Degryse

Ze zullen de oproep van de Nationale Bank niet snel volgen, denkt hij: “Het zal vooral afhangen van de concurrentie. De verschillen tussen de rentes die ze aanbieden zijn klein, waardoor klanten voorlopig niet snel van bank zullen veranderen. Komende maand zal de ECB waarschijnlijk opnieuw de marktrente optrekken. Het is afwachten of dat wel effect zal hebben”. 

Waarom stijgt de rente op woonkredieten dan wel?
Het lijkt een groot contrast: de rente op woonkredieten is fors gestegen, maar de vergoeding op het spaarboekje niet. Eigenlijk kan je die 2 dingen moeilijk met elkaar vergelijken.

Banken strijken alleen een hogere rente op voor nieuwe kredieten, niet voor de bestaande. Terwijl de rente op spaarboekjes in principe zou moeten stijgen voor de hele bulk aan spaargeld. En dat is moeilijk omdat dat geld vaak belegd is aan veel lagere rentevoeten. Dat zou de banken veel geld kosten.

Belfius presenteerde vandaag zijn jaarresultaten. De bank-verzekeraar heeft in 2022 met bijna 1 miljard euro zijn hoogste winst ooit geboekt. Op de vraag of de bank de rentes verder zal verhogen komt een afwachtend antwoord. 

“Het beheer van de rentes is een extreem complex domein en door de huidige extreme volatiliteit is het moeilijk om de rentes - niet alleen van spaarboekjes, maar ook van kredieten - juist in te schatten”, zei CEO Marc Raisière bij de toelichting van de jaarresultaten. Ook KBC, BNP Paribas Fortis en ING laten niet in hun kaarten kijken over eventuele renteverhogingen. 

Wie rentes van spaarrekeningen wil vergelijken, kan terecht op spaargids.be.

Meest gelezen