Vandaag is Wereld Obesitas Dag: waarom is 60% van de Belgen te zwaar en wat kan je er nu écht aan doen? “De verandering moet vanuit jezelf komen”
Maar liefst 6 op de 10 volwassen Belgen kampt met overgewicht. Volgens een recente schatting zal de helft van de wereldbevolking tegen 2035 geclassificeerd zijn als zwaarlijvig. Wereld Obesitas Dag op 4 maart wil het probleem onder de aandacht brengen én belichten hoe je het succesvol aanpakt. “Obesitas is áltijd het gevolg van meerdere factoren”, leggen obesitasspecialist prof. dr. Bart Van der Schueren en sportarts Servaas Bingé uit in Dag Allemaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHLN legt uit
▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
Aantal vrouwen met baarmoederhalskanker daalt in ons land: hoe verklein je je kans erop? “Je kan die test thuis doen”
Baarmoederhalskanker is onder jonge vrouwen de vierde belangrijkste kanker in ons land. “En slechts de helft van de patiënten met uitzaaiingen is na één jaar nog in leven”, zegt professor dr. Thaïs Baert (UZ Leuven). Je risico stijgt als je de pil neemt, rookt of meerdere seksuele partners had. Hoe herken je de eerste symptomen en wanneer moet je echt naar een arts? Professor Baert geeft antwoord. -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Belg eet gemiddeld 158 gram rood vlees per dag, waarvan de helft bewerkt: hoe (on)gezond is dat nu écht?
“Rood vlees is ongezond”, klinkt het overal in voedingsadviezen. Toch eet de Belg volgens de recentste cijfers van Statbel uit 2021 gemiddeld 154 gram rood vlees per dag. Uit een nieuwe studie van BV-OECO blijkt dat één vijfde van de Belgen ermee wil minderen. “Mensen die vaker rood vlees kiezen, hebben wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker dan mensen die veel kip eten”, vertelt bio-ingenieur Stefaan de Smet. Wat doet het écht met je lichaam? En vanaf wanneer wordt het ongezond? -
PREMIUM
Hoe succes van vrouwenvoetbal praktijken van kniechirurgen doet vollopen: “Vlak voor eisprong is het oppassen geblazen”
Als je obees bent en graag wil afvallen, is joggen of trappenlopen niet de beste manier. Het is extreem belastend voor je knieën, zegt kniespecialist Peter Verdonk in ‘Dag Allemaal’. Wat moet je dan wél doen om die eerste kilo’s kwijt te spelen? En waarom hebben vrouwen meer kans op knieblessures dan mannen? -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
PREMIUM
“Veel Vlamingen laten een correctie doen”: Arts schetst gevolgen van te dik tandvlees en hoe je weet of je dat hebt
-
PREMIUM
Vlaanderen telt bijna 70.000 psychopaten: “Vaak een hoog IQ, charismatisch en charmant”
Psychopaten vind je niet alleen in de gevangenis of enge films, ze zijn overal om ons heen. Het zijn niet per se onmensen, er zijn ook ‘succesvolle psychopaten’, zegt hoogleraar forensische psychologie Josanne van Dongen, die vertelt wat psychopathie inhoudt en naar welke therapieën er volop onderzoek gebeurt. “Het is lastig om psychopaten te behandelen, want ze zien er zelf de noodzaak niet van in.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
PREMIUM
“Een mens laat zo’n 15 tot 20 scheten per dag”: krijg je dat met ‘windjeswandelingen’ onder controle? Een arts reageert