DLE

Vlaamse regering in diepe crisis na mislukte stikstofonderhandelingen: "Regering lijkt morsdood"

"De Vlaamse regering lijkt morsdood." Dat is het harde verdict van politiek journalist Johny Vansevenant nadat de regering gisteren na ultieme onderhandelingen geen stikstofakkoord wist te sluiten. "Officieel reikt N-VA nog de hand naar CD&V, maar het lijkt er eigenlijk op dat ze CD&V uit de regering willen duwen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Al zullen de christendemocraten dat niet zomaar laten passeren."

De Vlaamse regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V slaagden er dit weekend niet in om een doorbraak te forceren in het stikstofdossier dat al weken muurvast zit. Minister-president Jan Jambon (N-VA) schuift de schuld in de schoenen van CD&V omdat zij halsstarrig nee blijven zeggen op elk voorstel, maar volgens de christendemocraten is het aan Jambon om een oplossing te voorzien. 

Is er nog een regering?

"Het was al een regering die vierkant draaide, maar gisterenavond is ze verbrokkeld en nu lijkt ze morsdood", analyseert politiek journalist Johny Vansevenant de situatie. "Vervroegde verkiezingen kunnen niet op Vlaams niveau en er is geen andere meerderheid mogelijk. Dus zal de Vlaamse regering zich voortslepen tot aan de verkiezingen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

Jambon zou gisteren een "ultiem voorstel" op tafel gelegd hebben en hoewel CD&V al openlijk liet verstaan dat dat voorstel voor de partij niet voldoende is, blijft de minister-president naar eigen zeggen de hand reiken naar de christendemocraten. "Maar waarom zou CD&V aanvaarden wat ze gisterenavond heeft geweigerd en waarvoor ze de ministerraad heeft verlaten", vraagt Vansevenant zich af. 

Het lijkt er op dat N-VA CD&V uit de Vlaamse regering wil duwen

Politiek journalist Johny Vansevenant

"Terugkrabbelen zal maar een flauwe indruk geven. Het lijkt er ook op dat N-VA CD&V uit de Vlaamse regering wil duwen. Gisteravond verspreidde de partij een stuk uit de grondwet. Daarin staat dat bij de Vlaamse regering een minister ontslag moet nemen als hij zich niet kan neerleggen bij de genomen beslissing. Dat lijkt op CD&V uit de regering duwen. Of toch minstens zwaar onder druk zetten."

Maar volgens Vansevenant zal CD&V dat niet zomaar laten gebeuren. "'Ze kunnen ons niet zomaar uit de regering zetten', vang ik op. Bij de tekst van de grondwet gaat het over 1 minister, maar CD&V heeft 3 ministers. De partij wijst er ook op dat de regering niet meer wettelijk is samengesteld zonder de verplichte Brusselaar, CD&V-minister Dalle."

Een strategie die niet zonder gevaren is. "Je kan je afvragen waarom CD&V dat doet. De andere partijen zullen snel zeggen dat ze aan hun postje blijven kleven."

Wisselmeerderheid

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau had eerder al laten weten dat een wisselmeerderheid in het stikstofdossier voor hem niet uitgesloten is. N-VA zou dus kunnen proberen om een tekst voor te leggen in het Vlaams Parlement en met steun van de oppositie alsnog een doorbraak te forceren in het stikstofdossier.

Volgens Vansevenant zijn daarover al contacten geweest tussen Rousseau en N-VA-minister Zuhal Demir. "Bruno Tobback van Vooruit heeft haar ook al gesteund in de parlementscommissie. Hij wil ook de stikstofuitstoot naar beneden. Vooruit vraagt vooral een goede compensatie voor kleine boeren die daarvoor moeten stoppen."

Du jamais vu, maar wisselmeerderheid is niet uitgesloten

Politiek journalist Johny Vansevenant

Een wisselmeerderheid is wel zeer krap met Vooruit en afhankelijk van wie er opdaagt en mag mee stemmen bij de meerderheid lijkt het erop dat ook steun van oppositiepartij Groen zal nodig zijn om een akkoord goed te keuren.

"Een wisselmeerderheid is dus niet uitgesloten, maar als dat gebeurt is dat du jamais vu", aldus Vansevenant. De positie van CD&V wordt dan zo mogelijk nog fragieler. "Minister-president Jambon legt de bal in het kamp van CD&V. Moet de partij bij een wisselmeerderheid de vernedering slikken van in de minderheid gesteld te worden en daarna over te gaan tot de orde van de dag?"

Beluister hier de volledige analyse van politiek journalist Johny Vansevenant na de mislukte stikstofonderhandelingen:

Meest gelezen