Bisdom Antwerpen

Pastoor van bisdom Antwerpen lanceert eigen YouTube-reeks: "Christelijke boodschappen in bekende series en films blootleggen"

Het bisdom Antwerpen heeft een eigen YouTube-reeks gelanceerd waarin pastoor Bart Paepen inzoomt op bekende series en films die impliciet christelijke boodschappen uitdragen. Op die manier wil het bisdom mensen bereiken die verder van de kerk afstaan, maar die er wel geĂŻnteresseerd in zijn. Het moet de moderne, populaire cultuur dichter brengen bij de taal van de kerk.

Het Antwerpse bisdom heeft een originele manier gevonden om mensen warm te maken voor het Evangelie en de bijhorende symboliek. Zo komt het op de proppen met de eigen YouTube-reeks "Screensaver". "Dat zijn filmpjes tussen de 10 en 15 minuten waarin ik telkens een film of tv-serie bespreek vanuit het oogpunt dat ze meewerken aan christelijke verbeeldingskracht", zegt pastoor Bart Paepen. "Er zijn veel reeksen en films die niet expliciet spreken over religie of het christelijke geloof, maar wel dezelfde beeldtaal gebruiken."

We willen mensen bereiken die ver van de kerk staan maar wel interesse hebben

Bart Paepen, pastoor van de Antwerpse kathedraal en bisschoppelijk gedelegeerde voor Evangelisatie en Nieuwe Media

Zo komen er verschillende soorten thema's aan bod in gevarieerde films en series. "Er zit bijvoorbeeld een aflevering bij van The Crown, de reeks over het Engelse koningshuis, waarbij we de spanning tussen religie en wetenschap bespreken. Ook de Pixar-animatiefilm Coco, waarbij het gaat over het leven na de dood. Maar ook de blockbuster No country for old men. Dat is een heel gewelddadige film, maar als je het vanuit het perspectief van de Bijbelse taal bekijkt dan ligt het einde heel erg dicht bij wat wij te vertellen hebben", zegt Paepen.

Digitaal door corona

Dat het bisdom haar boodschappen nu ook via YouTube uitdraagt, komt deels door corona. "In de lockdownperiode moesten we mensen bereiken via de digitale weg. Daarna hebben we beslist om dat kanaal verder te ontdekken en uit te proberen", zegt Paepen. "Voor velen staat de kerk heel erg veraf van hun eigen leven. Met de reeks willen we juist die mensen aanspreken die toch geĂŻnteresseerd zijn, maar die vinden dat onze taal vaak heel onbegrijpelijk is of niet relevant. We proberen de twee werelden dichter bij elkaar te brengen: die van onze moderne, populaire cultuur en die van de Bijbelse taal en de Evangelie."

Op het YouTube-kanaal van bisdom Antwerpen zijn momenteel al 10 afleveringen terug te vinden. "Deze week nog zal er nog een elfde aflevering bijkomen over Close, die we hebben gemaakt om te supporteren voor de Oscaruitreiking van volgende week", zegt Paepen. De pastoor maakt zich verder geen zorgen dat het aanbod na een tijd uitgeput zou zijn. "Ik zit uren aan een stuk Netflix, Disney+ en dergelijke te kijken", lacht hij. "Eens je begint te kijken met die bril op, is het aanbod heel breed. We mikken op minstens één filmpje per maand, dat zowel in het Nederlands als het Engels wordt uitgebracht."

Meest gelezen