© Yannick Joos

Kind haalt 20-tal schildpadjes uit aquarium in vijverwinkel, minstens 5 dieren overleven het niet

In de Wase Aquarium en Vijverwinkel in Sint-Niklaas werden een 20-tal schildpadden uit hun aquarium gehaald door een kind. Dat heeft het winkelpersoneel gezien op camerabeelden. Het kind had de schildpadden verspreid over de winkel, sommige dieren overleefden het niet. De zaakvoerder roept ouders op om hun kinderen in de gaten te houden tijdens het winkelen.

Het personeel van de Wase Aquarium en Vijverwinkel deed afgelopen weekend een onaangename ontdekking: een aantal schildpadjes lagen op de grond in de winkel. "We vonden het vreemd, want ze kunnen onmogelijk ontsnappen uit hun aquarium", vertelt zaakvoerder Len De Wulf. Hij besloot de camerabeelden te bekijken en zag daar hoe een kind verantwoordelijk was voor het voorval.

"Een kind van ongeveer 10 jaar oud heeft de diertjes uit het schildpaddenverblijf gehaald. Hij legde ze op de grond en verstopte ze tussen de rekken. Pijnlijk om te zien. Dat is uiteraard nefast voor de gezondheid van die dieren", zucht de zaakvoerder. 

Intussen zijn 15 schildpadden teruggevonden. "Intussen zijn 5 diertjes overleden. De andere 10 stellen het voorlopig goed. Laat ons hopen dat dat zo blijft", zegt De Wulf. Het kind zou ook schildpadjes in andere aquaria hebben gestopt, waaronder één met roofvissen. De zaakvoerder vermoedt dat er dus ook enkele dieren werden opgegeten.

Oproep aan ouders

De dierenwinkel roept ouders op om hun kinderen in de gaten te houden. "We moeten dagelijks ouders en kinderen aanspreken over hun gedrag. En dat wordt ons helaas niet altijd in dank afgenomen", zegt De Wulf. "We begrijpen dat kinderen enthousiast, nieuwsgierig en ondeugend zijn, maar soms zijn we genoodzaakt om in te grijpen voor het welzijn van onze dieren."

Zelfs kloppen op de ruit van een aquarium, kan schadelijk zijn volgens De Wulf. "Dat lijkt misschien onschuldig, maar soms gebeurt het dat de vissen na het geklop ziek worden en sterven", legt hij uit. "We hopen in ieder geval dat dit voorval met de schildpadden eenmalig is en we willen dan ook een warme oproep doen aan ouders om hun kinderen steeds binnen hun gezichtsveld te houden."

Meest gelezen