Het paradijselijke eiland waar 1 op de 10 inwoners verslaafd is aan heroïne

Tien procent van de bevolking van de Seychellen is verslaafd aan heroïne. Zelfs in de gevangenis kan je aan de drug komen. De president denkt zelfs dat per hoofd nergens anders meer heroïne wordt gebruikt dan in het Afrikaanse land.

Nienke Wensveen
Bron: BBC

Wie verder dan de luxe hotels en dure restaurants rijdt, ziet dat heroïne overal is. De drug is relatief goedkoop en snel uitverkocht in kleine, geïmproviseerde winkels. En ook in de gevangenis zitten genoeg corrupte cipiers die zorgen dat gevangenen nog steeds hun verslaving kunnen voeden.

Het oost-Afrikaanse eiland zit op de perfecte plek tussen smokkelroutes. President Wavel Ramkalawan denkt dat het probleem is verergerd toen Iraanse drugssmokkelaars in de Seychelse gevangenis zaten. “Zij hebben een netwerk ontwikkeld, waardoor meer Seychellers betrokken raakten”, zegt de president. Doordat het eiland veel meer dan een miljoen vierkante meter aan territoriale wateren heeft, is het voor smokkelaars erg makkelijk om met de boot aan te meren om heroïne het land in te brengen.

Afkicken

De heroïneverslaving is zo groot, dat iedereen die geregistreerd staat als verslaafd de sterke pijnstiller methadon kan gebruiken. In de hoofdstad Victoria rijdt elke ochtend een wit busje door de stad om het medicijn te leveren. Dit is de enige beschikbare ondersteuning in het land om van een heroïneverslaving af te komen.

Voor veel Seychellers is dit echter geen hulpmiddel om van de verslaving af te komen, maar een gratis inname van drugs. Dat is extreem gevaarlijk, want het gebruik van methadon en heroïne op hetzelfde moment kan leiden tot een dodelijke overdosis.

Afkicken met methadon zonder plan of therapie heeft weinig kans van slagen. Toch heeft de Seychelse overheid alle bewoonbare afkickklinieken gesloten. De huidige president zit er pas twee jaar en wijt het aan zijn voorgangers. “Maar we hebben van de Verenigde Arabische Emiraten geld gekregen om een goede afkickkliniek te bouwen”, zegt president Ramkalawan. “En dat gaan we doen.” De nood is hoog, want inwoners beginnen nu ook crack en crystal meth te gebruiken. En methadon werkt niet tegen een verslaving van deze twee drugs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER