Hier zijn de ziekenhuismaaltijden zó goed dat ze het Gault&Millau-label krijgen

Enkele van de meest ervaren experts van Gault&Milliau deden verschillende proefsessies in het ziekenhuis.© Christophe De Muynck

AZ Groeninge in Kortrijk krijgt een kwaliteitslabel van Gault&Millau voor patiëntenmaaltijden, een primeur in de Benelux. “Onze meest ervaren mensen, van wie sommigen wel eens langsgaan bij Hof van Cleve, zijn acht keer zo’n 300 gerechten gaan proeven”, zegt Gault&Millau-CEO Marc Declerck.

Laurence Torck, Gilles Liesenborghs

“In tegenstelling tot de restaurants komt het initiatief van het ziekenhuis zelf. Zij hebben contact met ons opgenomen omdat het met een traject wilde afleggen om zichzelf te verbeteren”, zegt Declerck.

De warme lunchmaaltijden werden systematisch geanalyseerd en geëvalueerd op basis van een tiental criteria. Zo werden de smaak, het aroma, de textuur en de consistentie, het smaakevenwicht en de samenhang beoordeeld. Er werd ook aandacht besteed aan de serveertemperatuur van de maaltijden, de versheid, seizoengebondenheid en finale afwerking. En ook het aanbod en de service van broodmaaltijden werd doorgelicht.

© Christophe De Muynck

“Lekkere voeding, daar begint het mee. Want tijdens de opname hebben patiënten vaak al minder eetlust: goede en lekkere voeding kan dus helpen”, zegt diëtiste van het AZ Groeninge Kelly Vandendriessche. Volgens een recente studie, waar het ziekenhuis ook aan deelnam, loopt maar liefst 1 op de 5 opgenomen patiënten kans op ondervoeding.

Klopt, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZ Antwerpen. “De laatste jaren is er veel geëvolueerd omtrent voeding. We weten nu veel beter wie nood heeft aan welke nutriënten. Binnen oncologie is er bijvoorbeeld veel onderzoek gebeurd. Daar weten we dat patiënten die goed gevoed zijn minder nevenwerkingen hebben van therapie waardoor ze die ook langer kunnen volhouden.”

“Maar naast dat wetenschappelijke luik is het toch ook erg belangrijk om meer aandacht te geven aan het culinaire. Je kan zoveel weten als je wil over de juiste samenstelling van een dieet, maar als je de maaltijden niet smakelijk kan aanbieden, gaan patiënten nooit alle nodige nutriënten consumeren.”

Ook patiënten gaven mening

Om het label te krijgen, werden er verschillende controles gehouden. “In totaal zijn enkele van onze meest ervaren mensen, waarvan sommigen wel eens langsgaan bij restaurants als het Hof van Cleve, acht keer langsgeweest. Ze hebben telkens verschillende gerechtjes geproefd. Het resultaat is uiteindelijk een kwaliteitslabel van Gault&Millau dat gedurende één jaar geldig is”, zegt Declerck. Ook de patiënten werden, tussen de verschillende audits door, meermaals bevraagd.

© loh

Perceptieprobleem

Momenteel is het AZ Groeninge het enige ziekenhuis dat over zo’n kwaliteitslabel beschikt. In 2021 kreeg het AZ Zeno in Knokke-Heist wel een vermelding in de Gault&Millau-gids ‘A Taste of Knokke-Heist’. “Maar dat is niet hetzelfde. Zij zijn ook heel goed bezig en verschenen in onze city guide maar ze hebben geen traject doorlopen”, verduidelijkt Declerck.“AZ Groeninge is voorlopig het enige ziekenhuis in de Benelux met zo’n label, maar als andere ziekenhuizen morgen zeggen dat ze zo’n traject ook willen doorlopen, dan zullen we bekijken wat de opties zijn.”

Sels (UZA) is alvast enthousiast: “Er is nog steeds een belangrijk perceptieprobleem rond ziekenhuiskost. In de Ikea staan mensen rijendik aan te schuiven om daar te eten, maar in een ziekenhuis is zelfs een A-merk yoghurt niet eens lekker. Dit is een goede manier om die perceptie te keren en de sector wakker te schudden.”

Voorlopig is het AZ Groeninge het enige ziekenhuis in de Benelux dat mag pronken met dit label.© if

Dit staat er deze week nog op het menu in het AZ Groeninge:

Menu

  • Dinsdag

Bloemkoolsoep

Vispotje, groentebrunoise en spirelli

  • Woensdag

Kippensoep

Lamshamburger met ajuinsaus, savooikool met kalkoenspek en natuuraardappelen

  • Donderdag

Preisoep

Karbonaden, prinsessenbonen en gebakken aardappelen

  • Vrijdag

Wortelsoep

Gehaktballetjes met tomatensaus, broccolimix en aardappelpuree

LEES OOK. AZ Groeninge krijgt als eerste ziekenhuis in Benelux een label van Gault&Millau: “Dit smaakt naar meer”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen