AFP or licensors

Britse regering stelt omstreden migratieplan voor in parlement: "Wetten van gisteren schieten simpelweg hun doel voorbij"

In het Lagerhuis, het Britse parlement, heeft minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman een nieuwe wet voorgesteld die bedoeld is om migranten en vluchtelingen die het Kanaal oversteken tegen te houden. Het wetsontwerp is omstreden, en Braverman erkent dat de kans bestaat dat het juridisch wordt aangevochten. "Maar met het oog op de huidige wereldwijde migratiecrisis schieten de wetten van gisteren simpelweg hun doel voorbij", zegt de minister. 

De "Illegal Migration Bill" ("illegalemigratiewet") is vooral gericht tegen mensen die in bootjes het Kanaal oversteken. Migranten en vluchtelingen die vanuit Frankrijk het Kanaal oversteken, zullen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk geen asiel meer kunnen aanvragen. Ze zullen tot 28 dagen worden opgesloten en daarna worden weggestuurd naar hun thuisland of een derde land, zoals Rwanda, waarmee de Britse regering eerder al een akkoord sloot. Ze krijgen bovendien een levenslang verbod om nog in het Verenigd Koninkrijk te komen. 

Uitzonderingen zijn er alleen voor kinderen, mensen die om medische redenen niet kunnen vliegen of die een ernstig risico voor hun leven lopen. "Als je Groot-Brittannië illegaal binnenkomt, word je vastgehouden en snel buitengezet", vatte minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman het nieuwe plan samen.

Ze zegt dat de Britse regering "de grenzen van het internationale recht heeft verlegd", maar is zich ervan bewust dat het wetsontwerp wellicht juridisch zal worden aangevochten. Ze erkent dat er een kans is dat de wet in strijd is met Britse mensenrechtenwetten. Maar volgens haar is hij wel verenigbaar met de internationale voorwaarden die vluchtelingen- en mensenrechtenverdragen aan het land opleggen. "Met het oog op de huidige wereldwijde migratiecrisis schieten de wetten van gisteren simpelweg hun doel voorbij", zei de minister in het parlement. 

"Onmenselijk, duur, onhaalbaar"

De oppositie en mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op het plan. Ze noemen het onmenselijk, duur en praktisch onhaalbaar. Ook de eerder voorgestelde (en ook al juridisch aangevochten) Rwanda-deal kreeg dezelfde kritiek. Tot dusver heeft overigens nog niet één uitzetting naar Rwanda plaatsgevonden: de eerste geplande deportatievlucht werd tegengehouden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. 

Volgens premier Rishi Sunak, die onder aanzienlijke druk van zijn eigen achterban staat om illegale migratie aan te pakken, zal het Verenigd Koninkrijk "voor eens en altijd de controle over onze grenzen terugnemen". Met die woorden echoot hij de belofte die de aanhangers van de brexit deden in de aanloop naar de Britse uitstap uit de Europese Unie.

Minister van Binnenlandse Zaken Braverman zegt dat de harde aanpak nodig is omdat het systeem "overweldigd" wordt en de instroom aan bootvluchtelingen moet stoppen. Het voorbije jaar kwamen 45.000 mensen met bootjes aan in het Verenigd Koninkrijk. Een aantal dat stelselmatig gestegen is: in 2021 ging het nog om 28.000, in 2020 om 8.500 mensen. Het aantal ligt wel beduidend lager dan in een land als Italië, waar vorig jaar in totaal zo'n 100.000 migranten en vluchtelingen via de Middellandse Zee het land binnenkwamen.

VN: "Nieuwe wet komt neer op einde van recht op asiel"

Het nieuwe wetsontwerp komt neer op het "einde van het recht op asiel". Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). 

UNHCR meent dat wie illegaal in het Verenigd Koninkrijk zal aankomen "het recht ontnomen zal worden om de bescherming te zoeken die wordt toegekend aan een vluchteling". Het roept Londen op om een "meer menselijke" antwoorden te kiezen.

Meest gelezen