© Ward Schouppe

200 actievoerders bezetten kruispunt Gent en eisen maatregelen na aanrijding fietser: "Elke dag zie ik een ongeluk gebeuren"

Aan de Keizerpoort in Gent hebben actiegroepen, buurtbewoners en bezorgde ouders het kruispunt van de stadsring met de N9 bezet. Ze eisen dat de overheden meer doen om het er veiliger te maken voor zwakke weggebruikers. Vorige week raakte een fietser er levensgevaarlijk gewond nadat hij werd aangereden door een vrachtwagen. Zo'n 200 actievoerders willen een conflictvrij kruispunt en een vrachtwagenverbod tijdens de spits. 

Een divers gezelschap van buurtbewoners, bezorgde ouders en actiecomités heeft tijdens de avondspits een tijdlang het kruispunt aan de Keizerpoort in Gent versperd. Volgens de politie kwamen er zeker 200 mensen opdagen. Ze eisen van de stad en Vlaanderen dat er maatregelen komen om de verkeersveiligheid voor zwakke weggebruikers te verbeteren.

 Vorige week werd een jonge fietser van 13 er aangereden door een werfwagen. Het slachtoffer werd levensgevaarlijk gewond naar het ziekenhuis gebracht. Meteen na het ongeval kwam de roep naar maatregelen. Het kruispunt staat al lang op de lijst van zwarte punten, er zijn vaak ongevallen. Het slachtoffer is intussen niet meer in kritieke toestand. 

© Ward Schouppe

"Om de twee dagen sterft er een zwakke weggebruiker in het verkeer", klinkt het bij de Gentse Fietsersbond. "Dat kunnen we niet tolereren." De bond vraagt maatregelen, met de brede steun van heel wat gewone mensen uit de buurt. Ook actiegroepen Ledeberg Breekt Uit, Extinction Rebellion, Critical Mass en het Gents Milieufront eisen dat er iets gebeurt. 

"We willen dat auto's en fietsers niet meer tegelijk groen krijgen, dat is een levensgevaarlijke situatie", zegt een bezorgde ouder. Een buurtbewoner benadrukt dat er vaak ongevallen gebeuren. "Elke week is het prijs, het zijn lichte ongevallen die de statistieken niet halen, maar die wel  verontrustend zijn." Een andere actievoerder sluit zich aan. "Er gaat enorm veel aandacht naar de auto. We zijn 2023 dat klopt niet meer." Een vader rijdt hier elke dag met zijn zoon voorbij. "Ik houd telkens mijn hart vast. 

De stad Gent stelde eerder al een 'Werfcharter' op. Daarin verbindt de transportsector zich ertoe om zwaar werfverkeer rond scholen te beperken tijdens de spits. De actievoerders vragen nu dat dit dwingender wordt en dat de politie ook echt gaat controleren. "Het is nu echt te vrijblijvend." Gent liet kort na het ongeval weten de piste opnieuw te onderzoeken. 

Snelle ingrepen?

De actievoerders eisen ook dat Vlaanderen meer doet. "Zeven jaar geleden zijn de wegen rond de kruispunten aangepakt, het kruispunt zelf is ongemoeid gelaten. Dat is onbegrijpelijk. We vragen dat minister Peeters hier snel ingrijpt én ook een volledige screening maakt van alle gevaarlijke kruispunten die er nog zijn. Er staan nu nog 29 kruispunten in Gent op de zwarte lijst van Vlaanderen." 

Meest gelezen