Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Het is gebeurd: vrouwen (tot 25 jaar) verdienen meer dan mannen. Expert Stijn Baert geeft uitleg

De loonkloof is eindelijk gedicht, althans bij jonge werknemers tot 25 jaar. Vrouwen verdienen daar een tiende van een procent meer dan mannen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel. Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) verklaart die opvallende kentering.

12 reacties

  • Patrick Feyaerts

    1 jaar geleden
    Een keuze maken heeft altijd consequenties. Blijkbaar vinden velen dat dit niet kan en dat anderen voor die consequenties zouden moeten opdraaien. Tja.
  • Sofie Vanderhoogerheide

    1 jaar geleden
    Mr Detemmerman: vrouwen nemen nog altijd meer huishoudelijke taken op zich dan mannen. En daaronder vallen ook de taken waarvan u beweert dat ze "exclusief" voor mannen zijn. Mr de Lovendeghem: waarom kan de papa niet naar huis gaan als het kindje ziek is, de crèche dicht, einde opvang, het enige wat de man niet kan doen, is inderdaad zwanger zijn. Maar verlof na de geboorte zou zoals in sommige landen evenredig kunnen verdeeld worden tussen de vader en de moeder. Vervalt dat argument ook.
  • Alfons Detemmerman

    1 jaar geleden
    Ik vind dat geweldig dat vrouwen meer verdienen dan mannen. Maar alle klussen moeten dan ook gelijk verdeeld blijven he ! Ook alle thuis werkjes die exclusief voor de mannen zijn. Klusjes, vuilbakken , tuin onderhouden, schilderwerken, opkuiswerken, electriciteitswerken, loodgieterij ..... of gaan we dit allemaal uitbesteden ?
  • Marinus Verbelen

    1 jaar geleden
    Er is geen loonkloof. In België zijn er loonbarema's die gelijk zijn voor man en vrouw. Maar als je minder werkt om wat voor reden ook dan verdien je uiteraard minder. Veel 55+ ers zijn in 4/5 of 1/2 landingsbaan. Die verdienen ook minder. Is er dan een loonkloof tussen jongere en oudere werknemers? Nee. Ik denk dat er ondertussen al veel mannen ook minder willen werken om voor de kindjes te kunnen zorgen maar dat ze het niet durven voorstellen of zelfs niet mogen.
  • Albert de Lovendeghem

    1 jaar geleden
    Gelijk loon voor gelijk werk is uiteraard puur theoretisch. Er zijn nu eenmaal biologische verschillen die meespelen. Een vrouw heeft zwangerschapsverlof die sowieso een rem is op doorgroei en promotie. Kindje ziek, mama thuis. Crèche dicht, mama thuis. Einde opvang, mama naar huis. Die beschikbaarheid voor haar gezin/kind zal altijd primeren op de professionele uitdagingen. Wie dit niét ziet of erkent gaat voorbij aan de realiteit. Carrière en verloning zijn gekoppeld aan inzetbare medewerkers.