Een kwart minder duiven in Genk dankzij anticonceptievoeder

In Genk is de bestrijding van de duivenoverlast een succes. Een jaar geleden begon de stad op twee plaatsen met het geven van anticonceptievoeder en daardoor is het aantal duiven met een kwart afgenomen. Genk roept zijn inwoners wel op om duiven niet te voederen want dat doorkruist de aanpak van de stad.

Genk kampt net als heel wat andere steden met een teveel aan duiven. Daarom plaatste het stadsbestuur een jaar geleden voederbakken aan het stadhuis en aan de welzijnscampus Portavida. In de bakken zit voeder met een laagje anticonceptiemiddel er rond. De stad koos voor die locaties omdat daar de meeste duiven zitten. In totaal ging het om zo'n 300 vogels.

Daling neemt af

De resultaten na een jaar zijn goed, zegt schepen van dierenwelzijn Anniek Nagels (CD&V). "Op de ene locatie merkten we een daling van 28 procent, op de andere een afname met 24 procent. Maar de laatste tijd merken we dat de populatie niet meer afneemt". En dat is volgens de schepen te wijten aan enkele inwoners die de duiven op die twee plekken blijven voederen. De stad gaat nu proberen te achterhalen wie die mensen zijn en ze dan te overtuigen om de duiven niet meer te voederen of dat te doen met het anticonceptievoeder. "Aan beboeten denken we nog niet, eerst kiezen we voor de dialoog", zegt de schepen. 

Het voederproject zal worden voortgezet. Aan andere locaties denkt het stadsbestuur voorlopig niet.

Meest gelezen