IN BEELD. Grootschalige rampoefening waarbij trein een bus grijpt in Hasselt

In Hasselt vindt momenteel een grootschalige rampoefening plaats, waarbij een bus zogenaamd gegrepen werd door een trein in de Spoorwegstraat. De omvang van de rampoefening is uniek, met maar liefst 300 figuranten, 200 hulpverleners en nog eens 200 mensen betrokken in de organisatie en omkadering van de oefening.

  1. LEVENSVERHAAL. Bert ‘Bèr’ Schoofs (98) was de oudste bakker van het land: “Papa’s geschrift was onleesbaar, maar zijn taarten... wát een millimeterwerk”
    PREMIUM

    LEVENSVER­HAAL. Bert ‘Bèr’ Schoofs (98) was de oudste bakker van het land: “Papa’s geschrift was onleesbaar, maar zijn taarten... wát een millimeter­werk”

    “Toen hij 92 jaar was, vonden we het tijd voor hem om te stoppen in de bakkerij. Maar eigenlijk hadden we hem moeten laten doorgaan.” Twee weken geleden ging de oudste bakker van het land op 98-jarige leeftijd heen. Bakker Bert Schoofs uit Zonhoven – ook wel bekend als bakker Bèr – had een rijk gevuld leven dat hem van Limburg naar Brussel en terug bracht. “Éclairs en rijsttaartjes, dat vond hij te gewoontjes. Verfijnde patisserie was helemaal zijn ding”, vertelt zoon Luc Schoofs. Een portret van een vakman die een meester was in zijn stiel, maar ook enorm van het leven genoot en zelfs vorig jaar nog op de weide van Pukkelpop stond.
    Hasselt
  2. Minder winkels, meer horeca in Limburg: “Marktgedreven, maar ook gerichte strategie van lokale overheden naar meer beleving in stadskernen”

    Minder winkels, meer horeca in Limburg: “Marktge­dre­ven, maar ook gerichte strategie van lokale overheden naar meer beleving in stadsker­nen”

    Het winkellandschap en de handelskernen in Limburg maken belangrijke veranderingen door. Dat bevestigt een nieuw data-onderzoek van de vijf Vlaamse provincies. Steeds meer winkelpanden worden omgezet naar horeca of diensten, of krijgen een nieuwe niet-commerciële bestemming als woonst of ruimte voor vrije beroepers. In Limburg transformeerde de afgelopen tien jaar 1 op de 11 handelspanden naar een niet-commerciële functie. Dat is één van de opvallende conclusies van het recente data-onderzoek.
    Hasselt