Bart Maat

Radicale klimaatactivisten en de kwaadste boeren: alweer stikstofprotest in Nederland

In de Nederlandse stad Den Haag is het een woelige zaterdag. De radicale klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de fanatieke landbouwers van Farmers Defence Force houden een betoging. Ze willen aan de vooravond van de provinciale en Eerste Kamer-verkiezingen de Nederlandse politiek nog eens duidelijk maken waarom ze boos zijn. Den Haag wil blokkades van de stad vermijden. De boeren lijken daar oren naar te hebben, de klimaatactivisten niet.

Het is een wat vreemde combinatie: de boeren enerzijds en de klimaatactivisten anderzijds, die op dezelfde dag op dezelfde manier in Den Haag willen protesteren. Zeker de radicale flanken, zoals Extinction Rebellion en Farmers Defence Force, staan niet echt bekend om de liefde voor elkaars standpunten en bezorgdheden.Ā 

Bij de boeren ligt de stikstofregeling nog zwaar op de maag. Ook in Nederland moet de stikstofuitstoot drastisch naar beneden, maar na lange onderhandelingen is er nog altijd geen akkoord tussen de landelijke politiek, de provincies en de landbouwsector zelf.

Het thema houdt Nederland - zeker buiten de grote steden - al meer dan een jaar in de ban, met veel protest van boeren en plattelandsbewoners. De landbouwers vinden - net als bij ons - dat ze buitengewoon veel inspanningen moeten leveren om de stikstofuitstoot te verlagen in vergelijking met andere sectoren. Ze willen meer respect en een toekomst. De plattelandspartij Boer Burger Beweging, die zich achter de boeren schaart, zou uit het niets in verschillende provincies de grootste partij kunnen worden.Ā 

De radicale klimaatactivisten eisen dat de regering onmiddellijk stopt met het 'subsidiĆ«ren van fossiele brandstoffen'. Ze bedoelen daarmee niet alleen de steun aan bedrijven, maar evengoed de tussenkomsten om de gasfactuur van de Nederlander te verlagen. Volgens hen vloeit er in Nederland 17,5 miljard euro naar fossiele brandstoffen en is dat in deze tijden niet meer te verantwoorden. Ook op 28 januari voerde Extinction Rebellion al actie door de A12-toegangsweg tot Den Haag urenlang te blokkeren. Toen werden volgens hun eigen website 768 "rebellen" opgepakt.Ā 

Oorspronkelijk hadden ze ook hetzelfde plan: beiden wilden Den Haag blokkeren, de boeren met tractoren, de radicale klimaatactivisten de A12 - de belangrijke toegangsweg - met lijf en leden. Maar dat wil de gemeente Den Haag vandaag vermijden, 'desnoods met legervoertuigen', aldus burgemeester Van Zanen (VVD).

Betogingen scheiden

Normaal vinden de meeste betogingen plaats op het Malieveld, zeg maar "de betoogweide" van Nederland: een groot grasplein vlak bij het centraal station van Den Haag en het einde van de A12, ook op een boogscheut van het parlement. Maar door de halve marathon morgen, is het plein al bezet.

Daarom kregen beide groepen een andere locatie toegewezen: de landbouwers mogen betogen in het Zuiderpark, een eind weg van het centrum, de klimaatactivisten kregen de Laan van Reagan en Gorbatsjov toegewezen, naast het Malieveld.

De locaties liggen ver genoeg uit elkaar om ook een potentiƫle confrontatie tussen de beide groepen te vermijden. Daarnaast vermijd je afsluitingen van bepaalde assen. Aan de landbouwers werd ook gevraagd om de tractoren thuis te laten.

Begrip van de landbouwers, niet van de klimaatactivisten

De landbouwers waren oorspronkelijk van plan om met 5.000 tractoren naar Den Haag te komen, maar de organisatie kreeg van de gemeente maar toestemming om 2 tractoren in het Zuiderpark te zetten. "We gaan er ons waarschijnlijk aan houden. Anders gaat de politiek ons toch maar demoniseren. Maar het is best wel frappant", zegt Mark van den Oever van Farmers Defence Force aan de lokale Omroep West. De boeren zullen massaal met bussen en treinen naar Den Haag komen.

Ook het aantal demonstranten wordt beperkt tot 25.000, hoewel de organisatie inschat dat er mogelijk 50.000 of meer landbouwers naar Den Haag zullen komen. Vooral de omwonenden van het park hadden op die beperkingen aangedrongen. Er worden ook verschillende politici verwacht. Maar Caroline van der Plas, de leider van Boer Burger Beweging, komt dan weer niet ā€˜uit veiligheidsoverwegingenā€™. De politica werd ook in het verleden al geregeld bedreigd. Ze gaat de boeren van op afstand sturen.

De activisten van Extinction Rebellion zijn niet van plan om hun actie te verplaatsen en van blokkades af te zien.Ā Ze zijn niet van plan om hier verder over in gesprek te gaan met de gemeente Den Haag. Net als bij eerdere protestacties is de blokkade niet aangemeld bij de gemeente. "Dit is het gewoon wat ons betreft", zegt de organisatie bij Omroep West.

Ook bij de gemeente is het moeilijk om contact te leggen met de radicale groep: "Eerdere ervaringen met Extinction Rebellion waren slecht. Er is sprake van een sfeer van confrontatie en provocatie", klink het. Op de website van Extinction Rebellion staat nog steeds de oproep om zaterdag vanaf 12 uur de A12 te blokkeren. Woensdag heeft de afdeling uit Nijmegen zelfs een 'training tot geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid' georganiseerd, 'voor wie wil deelnemen aan acties waarbij de kans bestaat dat er arrestaties zijn'. Afwachten dus hoe hoog de gemoederen straks zullen oplopen.

Meest gelezen