Videospeler inladen...

Kinderen onderzoeken en verzorgen zieke teddybeer in UZ Leuven

In het Universitair Ziekenhuis in Leuven kunnen kinderen dit weekend terecht met hun zieke teddybeer. Samen met studenten geneeskunde, psychologie en tandheelkunde van BeMSA Leuven onderzoeken en verzorgen ze er hun teddybeer. Doel van het project "Teddy Bear Hospital" is kinderen in contact brengen met de medische wereld en zo ook hun eventuele angsten voor dokters te overwinnen. 

Zo'n 400 kinderen tussen de vier en acht jaar gaan dit weekend hun knuffelbeer onderzoeken en verzorgen in het UZ Leuven. Ze doen dat samen met studenten, toekomstige dokters. Het gaat om een initiatief van BeMSA Leuven (Belgian Medical Students' Association). 

"De kinderen gaan hier hun zieke beer opereren, ook de armpjes in het gips leggen en zelfs meehelpen met een berenbevalling", vertelt verantwoordelijke Helena Lavreysen. 

De kinderen gaan met hun beer langs bij de tandarts, het operatiekwartier, het laboratorium, ...

Helena Lavreysen, verantwoordelijke Teddy Bear Hospital

"Het doel van Teddy Bear Hospital is om op een zo laagdrempelig mogelijke manier kinderen in contact te brengen met medische termen, witte jassen en alles wat bij een consultatie of onderzoek in het ziekenhuis komt kijken", gaat Helena verder. "Wij simuleren een ziekenhuisomgeving in het vaardigheidscentrum van de Faculteit Geneeskunde in het UZ Leuven, waarbij de kinderen verschillende stations, zoals radiologie, tandarts, laboratorium, operatiekwartier, ... doorlopen met hun knuffelbeer." 

Dieter Nijs

De kinderen vinden het alvast fantastisch om voor één dag dokter te zijn van hun teddybeer. "Ik heb het armpje van mijn teddybeer net in de gips gelegd en ik kon ook naar het hartje luisteren. Ik denk dat ik nu niet meer zo bang zal zijn de volgende keer dat ik naar de dokter moet", vertelt een jongetje. 

Wij hebben een babykonijntje mee op de wereld gezet

Enthousiaste kinderen

Twee meisje volgen de bevalling van een kleine teddybeer. Ook zij zijn heel enthousiast. "Wij hebben een babykonijntje mee op de wereld gezet", vertellen ze enthousiast. "Nu mogen we het knuffelkonijntje ook nog eten geven." 

Dieter Nijs

Meest gelezen