© Sven Dillen

Langerlo legt volgende week de boeken neer: 100 jobs bedreigd

De elektriciteitscentrale van Langerlo legt volgende week de boeken neer. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen en het nieuws is door directeur Marc Rommens bevestigd. Daarmee komt een einde aan een soap die meer dan een jaar heeft geduurd.

Guido Cloostermans

De Estse groep Granuul Invest die de elektriciteitscentrale in Langerlo wil ombouwen tot een biomassacentrale, vreesde al langer dat die tegen augustus 2018 niet operationeel kan zijn. Dat is nochtans een van de voorwaarden om ruim 2 miljard euro aan groenestroomcertificaten te krijgen. CEO Raul Kirjanen vroeg bij het Vlaams Energie Agentschap uitstel tot november, maar stootte daar op een njet.

Nekschot

Die beslissing van de Vlaamse administratie om geen uitstel toe te kennen aan de omstreden biomassacentrale bleek het nekschot te zijn. Vrijdag werden nog verschillende scenario’s bekeken, zoals een beroep tegen de beslissing van de administratie. “Maar uiteindelijk blijkt het neerleggen van de boeken de enig mogelijke oplossing”, aldus een zwaar ontgoochelde sitedirecteur Marc Rommens.

Met de weigering van het Vlaamse Energieagentschap om het uitstel toe te kennen, haakten ook de investeerders af. “De contracten met de investeerders lagen klaar om ondertekend te worden”, zegt Rommens. “We hebben er de voorbije maanden echt alles aan gedaan om de investeerders aan boord te houden.” Met de ombouw van de voormalige kolencentrale naar een biomassacentrale op basis van houtpellets is een investering gemoeid van ruim 350 miljoen euro.

Wanneer de boeken zullen worden neergelegd, is nog niet duidelijk. Met het mogelijke faillissement verliezen ongeveer honderd mensen hun baan. Zij leefden al lang in onzekerheid. Hoe het zit met hun sociaal plan, als het tot een faillissement komt, is zeer onduidelijk. Met een van de vorige eigenaren, het energieberijf E.ON, werd destijds een sociaal plan afgesloten voor het geval er geen overnemer gevonden zou worden, maar met de overname door German Pellets werd het personeel in een nieuwe vennootschap ondergebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer