Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Ondergang van twee Amerikaanse banken duwt Europese beurzen in het rood

Het nieuws dat in de VS twee banken - Silicon Valley Bank en Signature Bank - overkop zijn gegaan, duwt de Europese beurzen in het rood. De Brusselse Bel20-index daalde aanvankelijk zelfs 3,43 procent, maar kon nadien een deel van het verlies weer goedmaken. Bij het sluiten van de handel noteerde de graadmeter met een verlies van 2,31 procent.

Nadat de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB) afgelopen vrijdag failliet werd verklaard, moest ook Signature Bank gisterenavond de deuren sluiten. En hoewel de Amerikaanse overheid reeds aankondigde dat ze alle klanten van de omgevallen banken wil beschermen om erger te voorkomen, lijkt die boodschap beleggers voorlopig niet gerust te stellen.

Van de twintig indexaandelen verloren er acht meer dan 3 procent. Ze werden aangevoerd door KBC, dat 5,75 procent terugviel tot 62,28 euro. De beleggers vrezen voor besmettingsgevaar in de financiële sector. Daarna volgden D'Ieteren (- 4,32 procent tot 168,20 euro), Sofina (- 3,82 procent tot 201,60 euro) en Aperam (- 3,64 procent tot 34,67 euro).

BEKIJK - "Het zijn bankaandelen die rake klappen krijgen", zegt Michaël Van Droogenbroeck

Videospeler inladen...

Ook de rente op overheidsobligaties dook lager. De trend is overal in Europa zichtbaar. Beleggers verkiezen veilig staatspapier in plaats van risicovolle aandelen. Daarnaast wordt er ook rekening mee gehouden dat de centrale banken iets voorzichtiger zullen worden met het optrekken van de rente om de bankencrisis niet te verergeren.

Meest gelezen