AFP or licensors

Gary Lineker presenteert volgend weekend opnieuw "Match of the day": "Blij dat we een oplossing hebben gevonden"

Gary Lineker zal volgend weekend het populaire voetbalprogramma "Match of the day" op de BBC opnieuw presenteren. Dat meldt de directeur-generaal van de Britse openbare omroep. Lineker verdween vorig weekend van het scherm na een omstreden tweet over het Britse migratiebeleid, maar die beslissing wakkerde het vuur alleen maar aan. De BBC kondigt aan dat ze haar richtlijnen rond sociale media zal herzien onder leiding van een onafhankelijke deskundige.

Afgelopen week nam de populaire Britse sportpresentator Gary Lineker op Twitter het omstreden migratieplan van de Britse Conservatieve regering onder vuur. Hoewel Lineker erom bekend staat regelmatig zijn ongezouten mening te geven, bleek dat voor de Britse openbare omroep BBC een brug te ver. 

Lineker verdween van het scherm en was dit weekend niet te zien tijdens het populaire voetbalprogramma "Match of the day". De BBC wilde met die beslissing het brandje rond de tweet blussen, maar wakkerde het vuur net aan. Een foutje, geeft generaal-directeur Tim Davie vandaag toe. 

Moeilijke periode

"Iedereen erkent dat dit een moeilijke periode is geweest voor het personeel, de medewerkers, de presentatoren en vooral het publiek", schrijft BBC-topman Tim Davie. "Ik verontschuldig me hiervoor." Davie geeft toe dat er verwarring mogelijk is over de socialemediarichtlijnen van de Britse openbare omroep. "Maar ik wil een oplossing vinden en onze sportcontent opnieuw uitzenden."

Davie kondigt daarom een herziening van de bestaande richtlijnen voor sociale media aan, "onder leiding van een onafhankelijke deskundige en met bijzondere aandacht voor de toepassing ervan op freelancers die niet voor de nieuwsdienst werken". 

Ik ben blij dat we een uitweg hebben gevonden en kijk ernaar uit om opnieuw te kunnen presenteren

Gary Lineker

"De BBC en ikzelf weten dat Gary voorstander is van een dergelijke herziening", schrijft Davie. Lineker bevestigt dat. "Ik ben blij dat we een uitweg hebben gevonden. Ik steun deze herziening en kijk ernaar uit om opnieuw te kunnen presenteren."

Lineker zal volgende zaterdag al opnieuw te zien zijn in "Match of the day". Op Twitter bedankt hij zijn collega's op de sportredactie van BBC voor hun steun de afgelopen dagen. "Voetbal is een teamsport en hun steun was overweldigend."

Meest gelezen