HERBELEEF. In België 16 nieuwe sterrenrestaurants, maar Limburg blijft op zijn honger zitten

In het Koninklijk Theater in Bergen werd maandag de jaarlijkse hoogmis van de culinaire wereld in ons land gevierd. Michelin maakte bekend wie zichzelf dit jaar een sterrenrestaurant mag noemen. Herbeleef de ceremonie hier.

jvh
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Ceremonie afgelopen

    Tot zover de uitreiking van de nieuwe Michelin-sterren. In totaal werden er vandaag 16 nieuwe sterren uitgereikt aan België.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Drie sterren 

    Er zijn geen nieuwe driesterrenchefs: het blijft bij het trio Peter Goossens, Viki Geunes, en Tim Boury.

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Geen tweede ster voor Rigolet

    Lionel Rigolet grijpt dus naast een tweede ster. Daar had hij nochtans stiekem op gehoopt nadat hij die vorig jaar was verloren.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Twee sterren voor man met prachtig verhaal

    Bozar van Karen Torosyan in Brussel krijgt als enige chef een tweede ster. Martin is emotioneel als hij Torosyan op het podium roept: zijn poulain pakt een tweede ster. De Armeens-Georgische vluchteling groeide van afwasser uit tot tweesterrenchef, en dat "zonder een woord Frans te kennen". Torosyan werkte jaren voor Martin, intussen heeft hij zijn eigen restaurant. Het is de mooiste knuffel op deze uitreiking en het luidste applaus.

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Twee sterren

    We schakelen een versnelling hoger: wie krijgt er voor het eerst twee sterren? Tweesterrenchef David Martin van La Paix in Anderlecht komt het ons vertellen.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Sommelier van het Jaar

    Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik is verkozen tot Sommelier van het Jaar.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    "Lef van Michelin"

    "Natuurlijk zijn we blij, maar we willen ook het lef van Michelin benadrukken om een contrair restaurant als het onze te belonen. Want wij doen alles toch omgekeerd", zegt Nicolas Decloedt van het volledig vegetarische Humus x Hortense in Ixelles.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    De laatste

    Er zijn dit jaar zestien nieuwe restaurants in België en Luxemburg met één Michelin-ster. Wouter Van Tichelen van Glass in Antwerpen sluit het rijtje af.
      Alle éénsterrenchefs van de dag
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Nummer vijftien is...

    Le vieux château van Tanguy De Turck in Flobecq.

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Live vanuit Ninove

    Kevin Graf van De bakermat in Ninove krijgt een ster, maar is niet in de zaal, want zijn restaurant is maandagmiddag open. Hij is er wel bij via livestream.

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Jonge chef krijgt ook ster

    Mathieu Vande Velde van Le Roannay, het hotel-restaurant vlakbij het F1-circuit van Francorchamps, wordt niet alleen bekroond als Jonge Chef van het Jaar, maar krijgt ook een ster. De 24-jarige chef uit Anderlecht leerde de stiel in Comme Chez Soi en in La Paix. 
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Dozijn

    Eden Rose van Valerian Prade en Caroline Esch in het Luxemburgse Kayl zorgen voor een dozijn.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Een volledig elftal

    Met La table Benjamin Laborie van - niet geheel toevallig - Benjamin Laborie in Ohain zitten we aan een volledig voetbalelftal.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Nummer tien

    Humus x Hortense van Nicolas Decloedt in Ixelles is de tiende sterrenchef van de dag. Opvallend: het gaat om een volledig vegetarisch restaurant.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Negende ster

    La grange d'Hamois van Grégory Gillain in Emptinne wordt ook bekroond.

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Achtste ster

    Nu volgt Le grand verre van Wout Bru in Durbuy. Bru is dus weer sterrenchef: hij haalt nu zijn eerste Belgische ster, maar destijds had hij al eens twee sterren in Egualières in Frankrijk.

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Zevende ster

    Sensum uit Gent, van chef Maurice De Jaeger, is de volgende die bekroond wordt. De Jaeger is een leerling van Sergio Herman in Oud Sluis. Hij verhuisde het restaurant samen met zijn vrouw Deborah tijdens de coronacrisis van Knokke naar een kasteel in Sint-Denijs-Westrem. Deborah en Maurice leerden elkaar kennen toen ze samenwerkten in een Nederlandse sterrenzaak.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Eerste ster voor een vrouw

    La table de Manon van Manon Schenck in Grandhan is de eerste vrouw die vandaag een ster krijgt. Zij was ook 'Jonge chef van het Jaar' bij GaultMillau in 2020.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Vijfde ster

    Barge van Grégoire Gillard in Brussel is het vijfde restaurant dat één ster krijgt.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Vierde ster

    Misera van Nicolas Wentein Misera in Antwerpen is de vierde chef die één Michelin-ster krijgt. Zijn restaurant is een ode aan zijn papa Hams Misera. Die laatste werd bij het grote publiek bekend door zijn deelname aan Komen Eten, en haalde in de jaren zestig ook een ster.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer