Het voorbije halfjaar werd geregeld geprotesteerd tegen het strenge religieuze regime in Iran.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Iran verleent pardon aan 22.000 mensen die deelnamen aan volksprotest van afgelopen maanden

Het Iraanse gerecht heeft 22.000 mensen die het afgelopen halfjaar aan het volksprotest in Iran hebben deelgenomen, pardon verleend. Dat meldt het staatspersagentschap IRNA. Of al die mensen intussen al zijn vrijgelaten, is onduidelijk.

Het Iraanse staatspersagentschap IRNA citeert Gholamhossein Mohseni Ejehi, het hoofd van het gerechtelijke systeem in Iran. Die zou bekendgemaakt hebben dat in totaal aan 82.656 Iraanse gevangenen en Iraniërs die vervolging riskeren pardon is verleend. Bij een pardon worden alle wettelijke gevolgen van een misdrijf kwijtgescholden.

Van die 82.000 zouden zo'n 22.000 mensen het afgelopen halfjaar opgepakt zijn omdat ze hadden deelgenomen aan het volksprotest. Of al die mensen ook onmiddellijk zijn vrijgelaten, is niet duidelijk.

Het aantal opgepakte demonstranten dat Ejehi vernoemt, ligt nog hoger dan wat sommige mensenrechtenorganisaties tot nog toe hadden gedacht. Volgens de organisatie Human Rights Activists in Iran zouden er de voorbije maanden 19.700 mensen zijn opgepakt.

Het volksprotest in Iran begon begin september, na de dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini, die in Teheran door de Iraanse zedenpolitie werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Volgens omstanders werd ze hard aangepakt door de ordediensten. De vrouw is kort daarna overleden.

In de weken en maanden daarna kwamen vooral (jonge) vrouwen op straat om te protesteren tegen het strenge religieuze regime. Het protest begon in het noordwesten van Iran, een regio waar veel Koerden wonen en de regio waar Amini woonde. Later verspreidde het protest zich naar de rest van het land.

Het protest werd geregeld hardhandig onderdrukt door de veiligheidsdiensten. Naast de duizenden mensen die werden opgepakt, kwamen volgens Human Rights Activists in Iran ook zeker 530 mensen om het leven.

Meest gelezen