Videospeler inladen...

Vrienden Sanda Dia na eerste procesdag: "We hopen op de waarheid en schuldbesef, daar wachten we nog steeds op" 

De vrienden van Sanda Dia, de student die in 2018 stierf tijdens een doopritueel, hopen dat de beklaagde Reuzegommers deze keer wél de waarheid zullen vertellen tijdens het proces. "Hun verhaal hing vorige keer met haken en ogen aan elkaar. Voor ons is het belangrijkste dat ze eerlijk vertellen wat er toen gebeurd is en dat ze oprecht berouw tonen. Daar wachten we nog steeds op", zo vertellen Lucas en Robrecht in "De afspraak" op Canvas.

Vandaag is in Antwerpen het proces rond de zaak-Sanda Dia opnieuw van start gegaan. Bijna 9 maanden geleden was het proces al eens opgestart in de rechtbank van Hasselt, maar een uitspraak kwam er toen niet. 

De familie en het openbaar ministerie tekenden toen beroep aan, omdat de voorzitster naar eigen zeggen enkel kon oordelen over de laatste dag van het meerdaagse doopritueel en niet over wat er zich de dag ervoor had afgespeeld.

Robrecht Cleiren en Lucas Serrien, twee van de beste vrienden van Sanda Dia, waren vandaag aanwezig op de eerste zittingsdag. "We waren aangenaam verrast hoe vlot het vandaag verlopen is", vertellen ze in "De afspraak".

"Vorige keer in Hasselt verliep alles heel moeizaam. Ik had verwacht dat ik opnieuw heel gefrustreerd ging worden, maar dat was deze keer een pak minder", zegt Robrecht. "Er was veel minder rumoer dan vorige keer. Iedereen kreeg de tijd om aan het woord te komen en er was minder chaos", vond ook Lucas. 

Vorige keer hing hun hele verhaal met haken en ogen aan elkaar, we hopen dat ze deze keer wél de waarheid vertellen 

Robrecht Cleiren en Lucas Serrien, vrienden van Sanda Dia

Ook de 18 beklaagde leden van studentenclub Reuzegom waren vandaag aanwezig, maar kwamen nog niet aan het woord. Robrecht en Lucas hopen dat de Reuzegommers nu wel de waarheid gaan vertellen. 

"Als ik naar de vorige pleidooien in Hasselt luisterde, dan wist ik vrij zeker dat er iets niet klopte", zegt Lucas. "Hun hele verhaal hing met haken en ogen aan elkaar. Het klopt gewoon niet. Het is duidelijk dat er iets wordt achtergehouden, maar wat precies, dat weten we niet."

Het openbaar ministerie vordert celstraffen van 18 tot 50 maanden voor de beklaagde Reuzegommers, iets lagere straffen dan vorig jaar in Hasselt. Maar Robrecht en Lucas liggen naar eigen zeggen niet wakker van de strafmaat.

BEKIJK - "Het belangrijkste is dat ze eerlijk vertellen wat er gebeurd is, dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen en dat ze oprecht spijt tonen", vertellen Robrecht en Lucas:

Videospeler inladen...

Advocaten van de beklaagde Reuzegommers zullen alles proberen te verdraaien en te minimaliseren

Op de tweede zittingsdag morgen zal Sven Mary, de advocaat van de familie van Sanda Dia, pleiten. Robrecht en Lucas zullen opnieuw aanwezig zijn, maar de rest van de week laten ze liever aan zich voorbijgaan. 

"Dan komen de pleidooien van de advocaten van de Reuzegommers. Dan gaan ze alles proberen onderuit te halen en te verdraaien van wat wij denken dat de waarheid is. Ze gaan de rol van iedereen proberen te minimaliseren en doen alsof er niets fouts gebeurd is. Dat zou emotioneel te moeilijk zijn."

HERBEKIJK - Het volledige gesprek uit "De afspraak" op Canvas:

Videospeler inladen...

Meest gelezen