Overleg bij Delhaize al na kwartiertje afgelopen: “Directie wilde powerpoint tonen, alsof er niets aan de hand was”

© TVO

Amper vijftien minuten hebben de vakbonden het volgehouden. Toen de directie van Delhaize gisteren op een overleg liet weten dat ze vasthoudt aan het plan om de 128 supermarkten in eigen beheer te verzelfstandigen, stapten de bonden meteen misnoegd op. De impasse tussen beide partijen lijkt compleet.

Nina Bernaerts

Met hele bussen waren de vakbonden gisteren naar het Delhaize-hoofdkantoor in Zellik afgezakt. Maar die werden op een kilometer van de site al tegengehouden door de politie. De militanten moesten te voet en in de regen verder. Veel leverde dat echter niet op. “De directie wilde onmiddellijk overgaan tot een powerpointpresentatie, alsof er niets aan de hand was. Zelfs CEO Xavier Piesvaux was niet aanwezig”, zegt Frank Convents van ACV Puls. “Wij hebben dan een tussenkomst geëist en gekregen. Daar hebben we duidelijk gemaakt dat Delhaize België helemaal geen noodlijdend bedrijf is en dat we een alternatief plan wilden. We hebben gevraagd om de aankondiging in te trekken. In plaats van antwoorden te bieden, zijn ze gewoon verder gegaan met de slides. Dus zijn we vertrokken.”

Delhaize van zijn kant betreurt dan weer de houding van de vakbonden. “We hadden via de sociale partners een negentigtal vragen binnengekregen. Die wilden we dus beantwoorden. Maar daar zijn we niet toegekomen”, bevestigt woordvoerder Roel Dekelver. “We hebben de intentie om de winkels te verzelfstandigen wel bevestigd, en daar blijven we ook bij.”

De powerpointpresentatie werd later op de dag overgemaakt aan de vakbonden. “Daarin stond dat er zo’n 280 banen zouden verdwijnen, waarvan 247 mensen van het eigen personeel op centrale diensten en een aantal externen”, aldus Frank Convents. “In dat geval lijkt het om een collectief ontslag te gaan en zou de Wet-Renault van toepassing moeten zijn.”

De vakbondsvertegenwoordigers zijn daarom een actieplan overeengekomen waarover ze nog geen details willen geven.

De komende weken volgen nog twee overlegmomenten met Delhaize. Federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil voorlopig niet ingrijpen, maar heeft de vakbonden wel uitgenodigd om eerstdaags langs te komen en toelichting te geven over de mislukte onderhandelingspoging. Her en der is ook te horen dat er pas onderhandeld zou kunnen worden als de directie haar dure beloftes over het behoud van job, loon en arbeidsvoorwaarden zwart op wit wil bevestigen.

Geen alternatief

De impasse tussen beide partijen lijkt dus compleet. Intussen blijft ook een negentigtal winkels hermetisch gesloten. Volgens de vakbonden is de stakingsbereidheid hoog en gaat het om acties die “nog lang kunnen duren”.

“Het sluiten van de winkels is zowat het enige drukkingsmiddel dat de vakbond echt heeft”, analyseert Pierre-Alexandre Billiet, CEO van kennisplatform Gondola. “Maar ik betwijfel of het sterk genoeg zal zijn om Delhaize van gedacht te doen veranderen. De zakken van de vakbonden zijn diep, maar niet zo diep als die van de supermarktketen. Over enkele weken zullen de medewerkers overigens ook kijken naar hun eigen portemonnee en tot de conclusie komen dat ze liever hun volledige loon krijgen, wat ook zeer menselijk is.”

Billiet wijst er nog op dat ook Delhaize gewoon geen alternatief verhaal heeft om de bonden te bieden. “Zij moeten in de kosten knippen en tegelijkertijd meer omzet draaien. Ze effenen het pad voor de andere supermarkten, die hier met grote ogen naar kijken. Maar ze leven allemaal in dezelfde economische realiteit. De Belg gaat niet méér consumeren dan die nu al doet. Dus moet je een ander antwoord bieden op de stijgende kosten én de omzet toch licht doen stijgen, iets waar de franchises in het algemeen beter in slagen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen