justitie

Man krijgt vijf jaar cel voor seks zonder toestemming

Toestemming is een zeer belangrijk begrip in het nieuwe seksuele strafrecht.© getty

Een man die een kortstondige relatie aanknoopte met een jonge, Franstalige journaliste, is dinsdag veroordeeld tot vijf jaar cel wegens verkrachting. Eerst stemde ze in met seks, maar hij ging ook door toen ze die toestemming introk.

Veerle Beel

Toestemming is een cruciaal ­begrip in het nieuwe seksuele strafrecht, dat sinds 1 juni 2022 van kracht is. Die kan alleen uit vrije wil worden gegeven, kan niet worden afgeleid uit een gebrek aan verweer bij het slachtoffer en vooral: toestemming kan op elk moment worden ingetrokken, ook tijdens de seksuele handeling.

Het is wellicht de eerste toetsing van een dergelijke zaak aan het nieuwe strafrecht. Een primeur voor de correctionele rechtbank van Brussel, die de feiten ernstig achtte en de man veroordeelde tot vijf jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. In dat jaar moet hij een ­intensief therapeutisch en psychiatrisch traject volgen. Hij mag dat jaar geen ­alcohol drinken, moet een opleiding volgen en moet het slachtoffer 7.500 euro schade­vergoeding betalen.

De zware straf is mee ingegeven door het feit dat de betrokkene eerder al tweemaal tot een celstraf van vier jaar veroordeeld werd wegens verkrachting. Vorige zomer in juli, toen die feiten zich voordeden, droeg hij nog een enkelband.

De krant La Libre Belgique beschreef dinsdag hoe de jonge vrouw in kwestie de dader, een dertiger, ontmoette tijdens een wandeling in het Warandepark in Brussel. Hij was charmant, zij single, ze wisselden gegevens uit en spraken twee dagen later af op het Flageyplein. Daar dronken ze allebei ­enkele biertjes, ze flirtten wat en besloten een wandeling te maken rond de vijvers van Elsene. Omdat ze zijn intieme toenadering in de publieke ruimte gênant vond, ­nodigde ze hem mee uit op haar ­appartement. Daar belandde het stel al snel in ondergoed op haar bed.

Er volgden kussen, omhelzingen, voorspel en zij bevredigde hem oraal, met volledige toestemming. Verder wilde ze niet gaan, omdat geen van beiden een condoom bij zich had. Toch hadden ze nog seks, waarbij de vrouw boven op de man zat. ‘In mijn hoofd was het neen, maar mijn ­lichaam zei ja’, getuigde de vrouw daarover. Tot daar zijn de versies van het slachtoffer en de dader ­gelijklopend.

Bewegingloos

De vrouw stapte naar de politie om wat daarna gebeurde. In de nasleep van het liefdesspel wilde de man nog een keer. Hij ging boven op haar liggen. Zij zei neen, waarop hij zei dat ze nu eindelijk eens haar mond moest houden. Hij penetreerde haar. Zij zegt dat haar ­lichaam toen ‘bevroor’ – ze bleef bewegingloos liggen.

Het betrof dus geen verkrachting met slagen en verwondingen, of ander geweld – zoals die wel ­vaker voor de rechtbank of in de krant komen.

Maar het gaat hier niet zomaar om een simpele overtreder: de ­dader had zich ­eerder al schuldig gemaakt aan ­verkrachtingen met geweld. Hij was eerder uitgesloten van groepstherapie voor daders van seksueel geweld, bij gebrek aan medewerking. Daarom vroeg de procureur een celstraf van liefst negen jaar, met nog vijf jaar voorwaardelijk ­erbovenop. Als ‘precedent’ is hij niet echt het goede voorbeeld.