© Shutterstock

Waarom opstaan met een wekker niet goed voor je gezondheid is

Vroeger opstaan dan je wil om te gaan werken? Het is niet goed voor de gezondheid, want je natuurlijke ritme kan erdoor verstoord raken. Dat stellen Tsjechische wetenschappers in het vakblad Plos one.

Hanne Vandenweghe

Word je zonder wekker wakker rond een uur of negen, maar gaat je alarm op werkdagen al af rond een uur of zeven? Dan kan je last krijgen van een ‘sociale jetlag’. Het fenomeen beschrijft het effect dat mensen ervaren wanneer ze in de week door de genadeloze wekker uit hun slaap worden gerukt. Wanneer we kunstmatig ontwaken, raakt onze interne biologische klok namelijk in de war. Daardoor voelt het aan als een en jetlag, het effect dat je ervaart als je naar een land vliegt met een andere tijdzone.

LEES OOK:

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een sociale jetlag hun werk stressvoller vinden en minder tevreden zijn met hun leven in het algemeen. Een team wetenschappers, verbonden aan de Karelsuniversiteit in Praag, stoelt die conclusie op de analyse van een enquête waaraan 4.500 mensen deelnamen tussen 2018 en 2020. In die enquête werd gevraagd hoe laat mensen naar bed gingen en opstonden tijdens de werkweek en tijdens het weekend of op vrije dagen. Het verschil werd gebruikt om de ‘slaapschuld’ van deelnemers te berekenen. Er werd ook gepolst hoe tevreden ze waren over hun slaapkwaliteit.

Wat blijkt? Mensen met meer slaapschuld, de groep die vatbaarder is voor een sociale jetlag, waren minder tevreden met hun werk en leven dan zij die een prima nachtrust rapporteerden. “In de moderne samenleving hebben we strikte schema’s waarin we moeten opstaan ​​voor werk en school. Onze resultaten suggereren dat sociale jetlag de tevredenheid over het leven en werkstress kan beïnvloeden, dus moet het fenomeen verder worden onderzocht”, aldus de hoofdauteur van de studie Michaela Kudrnáčová.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer