Europese Centrale Bank verhoogt rente tot 3,5 procent ondanks onrust in bankensector

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente donderdag opnieuw verhoogd met 50 basispunten. Dat was op voorhand zo aangekondigd, maar door de onrust op de financiële markten van de jongste dagen, en dan vooral over de bankensector, ontstond er speculatie over een kleinere rentesprong.

Bron: Belga

De twijfel was groot, over wat de ECB zou doen. Iedereen ging er tot voor kort uit dat de ECB de rente opnieuw met 0,5 procentpunt zou verhogen. Tot vorige week, want toen kwam Silicon Valley Bank in zwaar weer terecht door verliezen op haar obligatieportefeuille, wat de vrees voor een nieuwe bankencrisis voedde.

De ECB vindt toch dat de inflatie toch nog te lang te hoog blijft, wat een nieuwe renteverhoging met 0,5 procentpunt verantwoordt. De beleidsrente staat nu op 3 procent. Volgens haar nieuwe inflatieprojecties zou de inflatie in 2023 op 5,3 procent uitkomen, 2,9 procent in 2024 en 2,1 procent in 2025.

“De banksector in de eurozone is veerkrachtig”, zegt de ECB donderdag. “We volgen de huidige spanningen op de markt op de voet en staan klaar om indien nodig te reageren om de prijsstabiliteit en financiële stabiliteit te beschermen”.

Vastbesloten

ECB-voorzitter Christine Lagarde voegde er in haar toespraak aan toe dat de ECB vastbesloten blijft om de inflatie te bekampen. “Er is geen afweging tussen prijsstabiliteit en financiële stabiliteit”, klonk het.

Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat nu op 3,5 procent. De depositorente steeg tot 3 procent. Het gaat al om de zesde renteverhoging op rij, tot het hoogste niveau sinds oktober 2008.

Over het rentebeleid voor de volgende maanden laat de Europese Centrale Bank nu niet in haar kaarten kijken. “We laten ons door economische en financiële gegevens leiden”, zei Lagarde, en nu is er meer onzekerheid.

Credit Suisse

De vrees voor te hoge inflatie is dus groter dan die voor een nieuwe bankencrisis. Dat laatste werd gisteren op de beurs aangewakkerd toen ook het Zwitserse Credit Suisse financiële problemen opbiechtte en het aandeel vervolgens zwaar kelderde. Bankaandelen in geheel de wereld gingen hierna fors lager op de beurs. Er was daardoor een vlucht naar vastrentende producten zoals obligaties, wat de langetermijn rente deed dalen. Iets wat de ECB om de inflatie te bestrijden net wou vermijden.

De ECB zei in haar persmededeling waarom het zich hierover niet zoveel zorgen maakt: “de banksector in het eurogebied is schokbestendig, met sterke kapitaal- en liquiditeitsposities. De beleidsinstrumenten van de ECB zijn in elk geval volledig toegerust om indien nodig liquiditeitsondersteuning te verstrekken”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER