De 5 boeken die het leven van Kurt Van Eeghem hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt televisiefiguur en radiopresentator Kurt Van Eeghem over zijn vijf lievelingsboeken. "The picture of Dorian Gray vergezelde mij in mijn ontluikende homoseksualiteit."

Achttien jaar na de laatste aflevering keert "De 3 wijzen" vanaf vanavond terug op Eén. Het format bleef behouden, maar het ninetiesjasje werd achterwege gelaten. En zo ook Kurt Van Eeghem (64) die samen met Jacques Vermeire, Gerty Christoffels en Walter Grootaers geschiedenis wist te schrijven.

Een taalgoeroe, zo kunnen we Kurt Van Eeghem enigszins omschrijven. Zeker sinds hij de Nederlandse taal probeert te redden in "Iedereen beroemd", door Vlaanderen op enkele cruciale taalfouten te wijzen. Ook daarnaast staat taal centraal in zijn leven: als auteur, als radio- en televisiepresentator en als fervent lezer. Het liefst van al laat hij zich languit op de sofa onderdompelen in een wereld die een boek voor hem te bieden heeft. "Soms kunnen boeken een leven veranderen, dit zijn er enkele."

1. Gangreen I / Black Venus – Jef Geeraerts

Van Eeghem was vijftien jaar oud toen hij voor de eerste keer Black Venus las. "Ik beschik over de eerste druk uit 1967. Mijn exemplaar is beduimeld en hier en daar wat gescheurd. Om verschillende redenen heb ik het onder de lakens gelezen."

Het boek gaat over een jonge, gehuwde Belgische assistent-gewestbeheerder in de toenmalige Belgische kolonie Kongo. Daar ontwikkelt hij een obsessieve liefde voor een zwarte vrouw. Hij leeft zonder beperkingen en stort zich in ongeremde erotische avonturen. "Dit was woeste, vitalistische literatuur die me opgehitst, gelouterd en ingewijd achter liet."

2. The picture of Dorian Gray – Oscar Wilde

"Enkele jaren na Jef Geeraerts werd Wilde mijn god. Wie ik tot mijn beste vrienden rekende, schonk ik het boek. Dit moest je lezen." Dorian Gray is een knappe, naïeve jongeman die een abject leven leidt. Na het zien van zijn perfect geschilderde portret verkoopt hij zijn ziel voor het behoud van zijn schoonheid. Dorian Gray krijgt geen rimpels of grijze haren, maar het portret veroudert in zijn plaats. Uiteindelijk is dit ook nog het enige wat hem een spiegel voorhoudt en doet nadenken over zijn levenskeuzes.

"Het portret van de eeuwige mooie Dorian in een verdorven en wuft leven heb ik gekoesterd. Het boek opende een wereld waarin vrijpostig, grootstedelijk, met veel humor en in een hoog tempo de ene na de andere waarheid op zijn kop werd gezet. "The picture of Dorian Gray" vergezelde mij in mijn ontluikende homoseksualiteit."

3. De Oostakkerse gedichten – Hugo Claus

Met "De Oostakkerse gedichten" schreef Hugo Claus in 1953 een van de belangrijkste dichtbundels uit de 20e eeuw. Hij ontpopte zich als de belangrijkste vertegenwoordiger van de zogenaamde Vijftigers in Vlaanderen. "Dit boekje heb ik aan flarden gelezen. Claus toonde aan hoe gedichten ook konden zijn: gevaarlijk en uitbarstend van taal. Het mooiste en het lelijkste heeft hij hier in woorden gevat, waardoor het begrip "gedicht" ineens een andere invulling krijgt."

4. Luitenant-kolonel de Maumort – Roger Martin du Gard

Deze fictieve autobiografie van Nobelprijswinnaar du Gard is volgens Van Eeghem jammer genoeg in de vergetelheid geraakt. In dit boek probeert de auteur al zijn ideeën uiteen te zetten en tegelijk een verhaal te vertellen. Aan de hand van de herinneringen van luitenant-kolonel de Maumort beschrijft hij met als zijn vooroordelen, illusies en morele tekortkomingen zijn jeugd, zijn erotische ervaringen op een katholieke kostschool, zijn verblijf in Parijs bij zijn oom waar hij beroemdheden als Renan, Daudet en Pasteur ontmoette, zijn mislukte huwelijk met een burgermeisje, zijn relatie met een creool en zijn dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog.

"Dit is het boek dat ik mee wil nemen naar dat zogeheten onbewoond eiland, want dit boek bevat het hele leven. Dit is vertelkunst op het allerhoogste niveau."

5. De bekentenis van Adrià – Jaume Cabré

"De Catalaan Jaume Cabré schrijft een lyrisch epos over… een viool. Het is een prachtige Storioni die de lezer honderden jaren geschiedenis vertelt: van oude kloosters tot de vernietigingskampen van Hitler."

Wanneer de jonge Adrià in de antiekwinkel van zijn vader zijn ogen laat vallen op een achttiende eeuwse viool, gemaakt door de beroemde vioolbouwer Lorenzo Storioni, wordt zijn vader vermoord. Adria’s leven raakt vervlochten met het verleden van de viool: een vol familiegeheimen en moorden, haat en intrige, liefde en verraad. "Soms leren we complexe mensen kennen die hard en gevaarlijk leven. Cabré is de intelligentste verteller van het hele pak en ook de beste."

Meest gelezen