Videospeler inladen...

"Na café-Jambon, reisbureau-Jambon": oppositie scherp nu 5 van de 9 Vlaamse ministers in het buitenland zitten tijdens vragenuurtje

De Vlaamse oppositiepartijen reageren misnoegd, nu blijkt dat de helft van de Vlaamse regering in het buitenland zit tijdens de plenaire vergadering. "Dit getuigt van een compleet gebrek aan respect voor het hart van de Vlaamse democratie", klinkt het. De voltallige Vlaams Belang-fractie stapte zelfs op.

"Ik wil protesteren tegen de afwezigheid van meer dan de helft van de Vlaamse regering", stelt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens in het Vlaams Parlement. "Vijf van de negen ministers zitten in het buitenland op het moment dat hier, zoals elke week, een vragenuur georganiseerd wordt."

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zit in Bilbao, de ministers Lydia Peeters (Open VLD) en Zuhal Demir (N-VA) zijn aanwezig op de waterconferentie van de Verenigde Naties in New York, minister Benjamin Dalle (CD&V) bevindt zich momenteel op een gameconferentie in Silicon Valley en minister Matthias Diependaele is mee met de koninklijke missie in Zuid-Afrika.

Controle

"Na 'café-Jambon', waarbij ministers publiekelijk barkrukken naar elkaars hoofd gooiden, heb je nu 'reisbureau-Jambon'", klinkt het bij Janssens. "Wanneer krijgen we nu eens de regering-Jambon die de problemen van de Vlamingen aanpakt? Een kerntaak van dit parlement is bovendien het controleren van de regering. Dat wordt ons onmogelijk gemaakt als meer dan de helft van de ministers haar kat stuurt naar deze plenaire vergadering." De voltallige Vlaams Belang-fractie beende daarop het halfrond uit.

Maar ook bij de andere oppositiepartijen gaat de afwezigheid van 5 ministers er niet in. Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman spreekt over "een compleet gebrek aan respect voor het hart van de Vlaamse democratie". Björn Rzoska van Groen vraagt een betere coördinatie van die buitenlandse trips. "Hun taak ligt hier, om verantwoording af te leggen voor het beleid dat ze voeren."

Hun taak ligt hier, om verantwoording af te leggen voor het beleid dat ze voeren

Groen-fractieleider Björn Rzoska

En Jos D'Haese van PVDA vraagt zich af wat de Vlaamse minister van Wonen (Diependaele, red.) in Zuid-Afrika te zoeken heeft. "Ik hoop dat hij zijn partijgenoot (Siegfried Bracke, red.) gaat opzoeken, om eens te kijken of die eindelijk zijn pensioen gaat terugstorten."

"Onhandig"

De meerderheidheidspartijen in het Vlaams Parlement erkennen dat het misschien wat "onhandig" is dat de meeste regeringsleden afwezig zijn, zoals Peter Van Rompuy (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) stellen. Die laatste haalt wel uit naar de Vlaamse Belang-fractie: "Er is wel meer parlementair werk dan het vragenuurtje, er is meer werk dan je eigen show opvoeren."

Ook volgens Wilfried Vandaele (N-VA) is het allemaal niet zo zwart-wit. "We kunnen als parlement ook ministers opvorderen, maar in het Bureau van maandag vond niemand dat nodig. Dat had dan gezegd moeten worden en hadden we die ministers hier kunnen houden."

BEKIJK - Vlaamse oppositie scherp voor afwezigheid van 5 Vlaamse ministers:

Videospeler inladen...

Ook Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) geeft zelf toe dat het een beetje ongelukkig is dat die verschillende reizen van de Vlaamse ministers samenvallen. "Maar de partij die nu de zaal verlaat, die wil eigenlijk een nog veel autonomer Vlaanderen. En in een nog veel autonomer Vlaanderen zou de aanwezigheid van dat Vlaanderen in het buitenland ook heel belangrijk zijn." 

Somers zegt wel te zullen vragen aan zijn collega's dat ze hun reizen iets meer op elkaar afstemmen.

Meest gelezen