AFP or licensors

Europa hinkt achterop in zonnepanelenindustrie: "Kans is groot dat Europese producenten voor VS zullen kiezen"

Als Europa geen duidelijke beleidskeuzes durft maken om de productie van zonnepanelen te stimuleren, is de kans groot dat Europese producenten van groene energie naar de VS zullen trekken. Dat zegt Dries Acke, directeur van SolarPower Europe. Europa wil tegen 2025 een jaarlijkse productiecapaciteit van 30 gigawatt aan zonnepanelen realiseren, maar volgens Acke zijn er meer investeringen en gedurfde beleidskeuzes nodig om dat doel te halen.

In december 2022 hebben Europese producenten in de zonne-energiesector met steun van de Europese Commissie een alliantie gevormd: The European Solar PV Industry Alliance.

De alliantie heeft als doel de ontwikkeling van zonnepanelen in de Europese Unie te versnellen. Tegen 2025 willen ze een jaarlijkse productiecapaciteit van 30 GigaWatt aan zonnepanelen in Europa tot stand te brengen.

China is marktleider

EIT InnoEnergy, dat in 2022 door de Europese Commissie werd opgericht, leidt de alliantie en wordt in het secretariaat bijgestaan door lobbygroepen SolarPower Europe en de European Solar Manufacturing Council.

"Zonnepanelen zijn in Europa uitgevonden, dus de kennis is er, maar we hebben een groot probleem op vlak van opschaling van de productie", stelt Dries Acke, directeur van SolarPower Europe in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister hier het volledige gesprek met Dries Acke in "De ochtend" op Radio 1:

Wie op dit moment wel massaal zonnepanelen ontwikkelt, zijn de Chinezen. "Zo’n tien jaar geleden hadden zij al gezien dat de zonnepanelenindustrie een interessante groeipool was in de wereldeconomie. De politiek heeft toen via een assertief industrieel beleid die volledig naar zich toegetrokken en de productie opgeschaald. Daardoor zijn ze nu marktleider en is er geen echte uitdager." 

In China wordt jaarlijks 300 gigawatt aan zonnepanelen ontwikkeld "en dat loopt snel op", stelt Acke vast. Ter vergelijking: in Europa zitten we jaarlijks aan nog geen 9 gigawatt zonnepanelenproductie. Het streefdoel van 30 gigawatt lijkt dus nog vrij bescheiden, maar wel broodnodig als we de Europese producenten niet willen verliezen. 

Zonnepanelen bestaan uit een serie zonnecellen die gemaakt worden uit silicium
AFP or licensors

Ook Amerika speelt mee

"Europa zal snel keuzes moeten maken", waarschuwt Acke. "Veel Europese bedrijven die nu nog de kennis hebben, kijken zowel naar Europa als naar de Verenigde Staten en zullen de komende maanden beslissen waar ze actief willen zijn. Op dit moment lijkt de Amerikaanse markt interessanter."

Acke hoopt dan ook dat Europa gerichte beleidskeuzes durft te maken om Europese producenten te stimuleren extra investeringen te doen in de eigen markt. "We zitten in een nieuwe fase in de wereldeconomie waarin gericht subsidies moeten worden gegeven aan de grootste groeipolen in de economie." 

De energiekosten liggen in Europa twee tot drie keer hoger dan in de VS of China

Die subsidies zijn volgens hem niet alleen nodig om de kapitaalkosten te dragen om dingen te bouwen, maar ook om de operationele kosten onder controle te kunnen houden. "De energiekosten bijvoorbeeld liggen in Europa twee tot drie keer hoger dan in de VS of China."

Acke benadrukt wel dat het kalf nog niet verdronken is. "Op vlak van milieucriteria en "groen produceren" heeft Europa een competitief voordeel ten opzichte van China. En ook de grondstoffen zijn er: om zonnepanelen te produceren heb je silicium nodig en een van de grootste siliciummijnen ter wereld ligt in Duitsland."

Meest gelezen