WoonZorgNetwerk Edegem

Bibliotheek Edegem heeft nu ook EHBD-koffer: "Informatie over dementie op een laagdrempelige manier"

De bibliotheek van Edegem biedt voortaan ook een Eerste-Hulp-Bij-Dementie-koffer aan. In de koffer zit alle mogelijke informatie over dementie. Mensen kunnen de koffer lenen in de bib.

De bibliotheek van Edegem gaat een Eerste-Hulp-Bij-Dementie-koffer aanbieden. In die koffer zitten verschillende zaken die informatie geven over dementie zoals dvd's, boeken en zelfs spelletjes. Wat ook in de koffer zit, is informatie per gemeente over wat de mogelijkheden van aanbod voor thuiszorg zijn. De koffer is samengesteld en wordt aangeboden door WoonZorgNetwerk Edegem, dat samenwerkt met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Een 20-tal bibliotheken

De bibliotheek van Edegem is niet de eerste bibliotheek die zo'n EHBD-koffer aanbiedt. In de provincie Antwerpen zijn er een 20-tal bibliotheken waar je een Eerste-Hulp-Bij-Dementie-koffer kan ontlenen. "De koffer is heel belangrijk omdat het op een laagdrempelige manier kennis en omgangstips meegeeft aan iedereen die met de ziekte geconfronteerd wordt", zegt Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. "Op die manier wordt he thema bespreekbaar voor heel het gezin. Het is de bedoeling dat iedereen die met de ziekte geconfronteerd wordt, zoals familieleden, die koffer kan uitlenen.

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen is al vijf jaar bezig met het promoten van een EHBD-koffer in bibliotheken. "We moeten aandacht blijven schenken aan dementie, omdat het aantal mensen met de ziekte enorm toeneemt", zegt Verschraegen. "Op dit moment zijn er 141.000 mensen met dementie in Vlaanderen en binnen 50 jaar zal dat aantal verdubbelen. Daarom hebben we nood aan meer informatie en de bibliotheek is de uitgelezen plaats om die informatie aan te bieden. Elke bibliotheek kiest zelf of ze zo'n EHBD-koffer willen aanbieden, wij kunnen alleen maar ondersteunen."

Meest gelezen