De zin en onzin van reisverzekeringen: “Check vooraf of je niet al via andere verzekering gedekt bent”

Een reisverzekering is niet interessant voor elke reis. "Blijf je dicht bij huis of ga je met de auto, dan heb je vaak genoeg dekking met andere verzekeringen", waarschuwt Laura Clays bij Radio2.

Met de term reisverzekering wordt niet altijd hetzelfde bedoeld. Laura Clays van consumentenorganisatie Test Aankoop onderscheidt 3 grote groepen. "Je hebt de reisbijstand voor wanneer het misloopt op reis zelf, de annuleringsverzekering voor wanneer je problemen hebt voor je vertrek en de bagageverzekering." 

Maar voor je die allemaal afsluit, is het belangrijk om te weten dat je vaak al bescherming geniet via andere verzekeringen.

Reisbijstand: wanneer het misloopt op reis

Heb je medische hulp nodig terwijl je op reis bent, dan kan je terugvallen op een reisbijstandsverzekering. "Maar als je in Europa op reis bent, worden de sommige medische kosten ook terugbetaald door je ziekenfonds en/of je hospitalisatieverzekering", aldus Clays. De dekking door je ziekenfonds is wel beperkt, dus aanvullen met een reisbijstandsverzekering kan in sommige gevallen nuttig zijn.

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. "In onder meer de VS kunnen medische kosten heel snel oplopen, dan is het zeker aangeraden om wel een reisbijstandsverzekering te nemen." Controleer dus op voorhand of je ziekenfonds kosten op je reisbestemming dekt.

Binnen Europa worden veel medische kosten vergoed via je ziekenfonds

Laura Clays - Test Aankoop

Naast medische hulp biedt je reisbijstand ook hulp bij pech onderweg. "Maar als je met de auto op reis bent, zal je bij pech ook soms een beroep kunnen doen op je autoverzekering." Let op, pechverhelping is niet altijd inbegrepen in je autoverzekering. Check dit dus zeker vooraf.

Heb je toch een reisbijstandsverzekering nodig, bekijk dan vooraf of je beter kiest voor een tijdelijke verzekering of een doorlopende. "Als je 1 grote reis per jaar maakt, kan een tijdelijke reisverzekering voor de duur van je vakantie vaak voordeliger zijn."

Annuleringsverzekering: wanneer je niet op reis kan vertrekken

Je hoopt uiteraard dat het je niet overkomt, maar soms kan je door omstandigheden niet op reis vertrekken. "Een annuleringsverzekering komt niet altijd tussen, maar vaak wel in specifieke gevallen zoals een overlijden in de familie of bij ziekte." Je checkt beter vooraf de voorwaarden, want die verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Betaal je je reis met een kredietkaart, dan zit daar soms automatisch een annuleringsverzekering bij. Maar die geldt dan vaak enkel voor reisgenoten die op hetzelfde adres wonen als de kaarthouder.

BELUISTER - Test Aankoop geeft tips om te besparen op je reisverzekering

Bagageverzekering: een vergoeding bij verlies, diefstal of schade

"Als je met het vliegtuig op reis gaat, is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor je bagage. Raken ze je koffers kwijt, dan kan je een klacht indienen. Wordt je bagage niet binnen de 21 dagen teruggevonden, dan heb je recht op een schadevergoeding." 

Ook wanneer er schade aan je bagage is na een vliegreis, kan je een schadevergoeding krijgen. "Maar een belangrijke tip: neem vooraf foto's van je bagage om de schade achteraf te kunnen aantonen."

Neem vooraf foto's van je bagage om achteraf schade te kunnen aantonen

Laura Clays - Test Aankoop

Kies je niet voor een aparte bagageverzekering, dan kan je soms toch nog aanspraak maken op een schadevergoeding. "Heb je de vlucht betaald met een kredietkaart, dan kan je soms een beroep doen op hun bagageverzekering."

Heb je een woningverzekering met een diefstalverzekering, dan kan je die soms ook inroepen bij een bagagediefstal. "Werden voorwerpen van grote waarde gestolen, dan kan je daarvoor je inboedelverzekering inroepen. Ook wanneer de diefstal op verplaatsing gebeurde."

Meest gelezen