Direct naar artikelinhoud

Trump trapt verkiezingscampagne af in Texas: ‘Heksenjacht en neponderzoeken’

Voormalig Amerikaans president Donald Trump tijdens zijn campagnerally in Waco, Texas. (25/03/23)Beeld ANP / EPA

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft tijdens zijn eerste campagnebijeenkomst voor de verkiezingen van 2024 de onderzoeken die naar hem lopen verworpen. Tijdens de rally in Waco in de staat Texas, noemde hij de onderzoeken ‘iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt.’

, en

Volgens het voormalige staatshoofd is er vanaf het begin sprake geweest van “de ene na de andere heksenjacht” en “neponderzoeken”. Zonder bewijs beschuldigde hij de regering van de Democratische president Joe Biden ervan zijn strafrechtelijke vervolging te orkestreren om zijn herverkiezing te ondermijnen. Velen van zijn aanwezige aanhangers droegen borden met daarop de woorden “heksenjacht”.

Momenteel onderzoekt procureur Alvin Bragg namelijk of Republikein Trump de wet zou hebben overtreden bij het betalen van 130.000 dollar (120.590 euro) zwijggeld aan pornoster Stephanie 'Stormy Daniels' Clifford.

De betaling, net voor de presidentsverkiezingen van 2016, zou mogelijk een inbreuk vormen op de wetten over campagnefinanciering. Het zou de eerste aanklacht zijn tegen een Amerikaanse (ex)-president. Ook wordt onderzocht of de voormalig president geheime documenten heeft achtergehouden en een complot heeft beraamd om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken.

Bijna twee uur durende rally

“De openbare aanklager van New York, onder leiding van het 'Department of Injustice' in Washington D.C., onderzocht mij voor iets dat noch een misdrijf noch een overtreding is”, vertelde de Republikein aan aanhangers in Waco tijdens zijn bijna twee uur durende rally.

Marjorie Taylor Greene, een van Trumps fanatiekste aanhangers in het Congres, vertelde de menigte dat het tijd is om het ministerie van Justitie “terug te nemen. Je moet begrijpen: ze komen niet alleen achter president Trump aan, ze komen achter jou aan, en president Trump is de enige die hen in de weg staat.”

De bijeenkomst in Waco vindt plaats op het moment dat de stad stilstaat bij de inval van de FBI bij de religieuze sekte van de Branch Davidians en hun leider David Koresh, dertig jaar geleden. Daarbij kwamen in 1993 86 mensen om, onder wie vier politieagenten.

Veel rechts-extremisten beschouwen die inval als een belangrijk moment van overheidsbemoeienis en critici zien de rally als een soort steunbetuiging aan de extreemrechtse aanhangers van Trump.