© ATV

De Roma spreekt De Wever tegen: wel degelijk “zware bedreigingen” tegen Queer Iftar

Antwerpen -

Hoewel burgemeester Bart De Wever maandag tijdens de gemeenteraad duidelijk maakte dat de politie geen concrete aanwijzingen heeft gevonden voor bedreigingen tegen de Queer Iftar in De Roma, spreekt directeur Danielle Dierckx dat tegen. “Het gaat om zware persoonlijke bedreigingen, maar het is aan die individuen zelf om klacht in te dienen.”

sodb

LEES OOK. Burgemeester De Wever over afgelaste iftar in De Roma: “Politie heeft geen aanwijzingen van dreiging gevonden”

“De politie is onmiddellijk in actie geschoten en op zoek gegaan naar de oorsprong van die dreigingen”, zei De Wever tijdens de gemeenteraad. “Wij vinden niets. Helemaal niets, zelfs niet online waar we tegenwoordig alles vinden. Er is niets dat wijst op een dreiging, niets dat wijst op intimidatie. Er zijn negatieve commentaren, maar die vallen onder de vrijheid van meningsuiting.”

Wel bedreigingen

Danielle Dierckx, directeur van De Roma, reageert op de uitspraken van de burgemeester tijdens een interview met ATV. “Enkele weken voor het evenement werd de sfeer alsmaar grimmiger, waardoor het doel om Queer moslims een veilige plek te bieden volledig voorbij werd gelopen. Individuen hebben zware bedreigingen gekregen, vaak heel persoonlijk. Ze hebben de vrijheid om daar al dan niet een klacht voor in te dienen, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd.”

Dierckx bevestigd dat ze samengewerkt en contact gezocht hebben met de politie. “Ik denk dat er nooit echt een onderzoek is opgestart. Wij hebben wel hulp gevraagd om de veiligheidsrisico’s in te schatten en onze relatie (met de politie, red.) is zeer goed. Ik heb een probleem met de burgemeester die denkt dat we voor ons plezier die Queer Iftar hebben afgelast. Dat is helemaal niet waar en getuigt van weinig empathie.”

LEES OOK. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: “Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV