Vakantie naar Egypte geboekt? “Maak je geen zorgen, gewoon gaan”

© AFP

Na de aanslagen in Egypte moeten Belgen die een vakantie naar het land geboekt hebben zich geen zorgen maken. Daar zijn Buitenlandse Zaken en de touroperators in ons land het over eens. “Het reisadvies is streng genoeg”, klinkt het.

Guy Stevens

In Egypte is de noodtoestand uitgeroepen nadat terroristen zondag een aanslag pleegden in twee kerken. Daarbij kwamen minstens mensen om het leven in de steden Tanta en in Alexandrië.

LEES MEER: Noodtoestand uitgeroepen in Egypte na aanslag op kerken

Toch moeten mensen die een vakantie gepland hebben naar het land zich niet meer zorgen maken dan voordien. Het reisadvies wordt niet aangepast. “Het reisadvies vanuit ons land is al streng”, klinkt het bij Buitenlandse Zaken.

In dat reisadvies staat momenteel al dat verhoogde waakzaamheid geboden is, ook in de toeristische zones. Reizen naar de Noorderlijke Sinaï, de Westelijke woestijn en het grensgebied met Libië en Soedan wordt afgeraden. “Er is niet echt een nieuw element of een nieuw soort aanval waardoor we het moeten verhogen.”

Badsteden veilig

Touroperatoren zijn het daarmee eens. Thomas Cook en TUI blijven gewoon reizen aanbieden naar het warme vakantieland. Hun advies: gewoon gaan. “Voor de locaties waarop wij vliegen, is er geen enkel probleem”, klinkt het bij Thomas Cook. “We volgen het reisadvies van Buitenlandse Zaken aandachtig op, maar de aanslagen hebben geen impact op onze reizen. De Egyptische badplaats Hurghada, op enkele honderden kilometers van Caïro, staat deze paasvakantie in de top 5 van vakantiebestemmingen.”

Woordvoerder Piet Demeyere van TUI heeft een gelijkaardige boodschap. “Er is niets gebeurd op een vakantieplaats of zelfs maar in de buurt daarvan”, zegt hij. “Badsteden worden als veilig beschouwd en dat blijft zo. Wat we doen, gaat niet in tegen het reisadvies dat bestaat, dus het heeft geen zin om ons advies te veranderen.”

Israël sluit grens

Dat de Sinaï het grootste probleemgebied is, beseft ook Israël. Daarom heeft het land de grens met de Sinaï gesloten wegens aanwijzingen dat een terroristische aanslag op handen zou zijn. Dat zegt een regeringswoordvoerder. Enkel Israëli’s die terug willen keren, worden nog doorgelaten.

Het sluiten van de grens tussen Eilat (Israël) en Taba (Egypte) komt er een dag nadat het antiterrorismebureau had gewaarschuwd voor een concrete dreiging tegen toeristen in de Sinaï. Het raadde Israëlische burgers ook af om naar het schiereiland te reizen. De verhoogde waakzaamheid volgt na de dubbele aanslag op keren van de koptische christenen in Egypte op zondag. Daarbij vielen 46 doden en tientallen gewonden.

Eerder meldde het Israëlische leger ook al dat een vanuit de Sinaï een raket was afgevuurd die neerkwam in het zuiden van Israël. Daarbij vielen geen gewonden en werd amper schade aangericht. Volgens de politie werd enkel een serre geraakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen