Stad Antwerpen

Zuiden van stad Antwerpen krijgt alternatief duurzaam warmtenet: "Niet meer afhankelijk van één warmtebron"

De stad Antwerpen werkt aan alternatieven voor de ontwikkeling van een warmtenet in het zuiden van de stad. Oorspronkelijk was het plan om restwarmte te gebruiken van de ISVAG-verbrandingsoven in Wilrijk. Maar nu de toekomst van de oven op die locatie onzeker is geworden, is de stad op zoek gegaan naar alternatieven. Restwarmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin en restwarmte van Umicore zullen het Kiel, Blue Gate en Hoboken verwarmen.

De Antwerpse gemeenteraad keurde vorig jaar een ambitieuze “Roadmap warmtenetten” goed. Dat is een strategie die er tegen 2030 voor moet zorgen dat 10 procent van de warmtevoorziening van gebouwen in de stad fossielvrij kan zijn. “In ons klimaatplan hebben we gezegd dat we tonnen CO2 willen uitsparen”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor milieu. “Om dat te realiseren gaan we grote gasinstallaties afschakelen en gebruikmaken van alternatieve warmtenetten.”

Blinde vlek

“In dat plan was nog een grote blinde vlek, namelijk het zuiden van de stad waar nu nog de verbrandingsoven van ISVAG in beperkte mate warmte levert. Die had grote plannen, maar het is nog onzeker of die oven vergund zou worden", zegt Meeuws. "We wilden er dus zeker van zijn dat er voldoende warmte geleverd kon worden en wilden niet afhankelijk zijn van één bron."

De stad heeft die alternatieve warmtebronnen nu gevonden. Het gaat om restwarmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aquafin aan het Kielsbroek en de industriële restwarmte van Umicore in Hoboken aan de Schelde. Zo zal de RWZI duurzame warmte kunnen leveren aan de woonblokken in de wijk het Kiel en aan bedrijven en gebouwen die gelegen zijn op Blue Gate Antwerp. Restwarmte van Umicore kan de straten in Hoboken voorzien van warmte.

Dat de stad daardoor nog meer één grote werf wordt, daar maakt de schepen zich geen zorgen over. “Uiteraard zullen er soms buizen in de grond moeten worden gestoken en dat is lastig. Maar we proberen ook zoveel mogelijk gebruik te maken van de werken die er al zijn en dus daar waar er al gegraven wordt, bijvoorbeeld in de Ringzone of langs de Kaaien”, aldus Meeuws.

Meest gelezen