PROVINCIALE GROENDOMEINEN KEMPEN

Opnieuw vlindervrijwilligers gezocht in Herselt: "Als het goed gaat met de vlinders, gaat het ook goed met de natuur" 

In Herselt gaat het groendomein Hertberg opnieuw op zoek naar vrijwilligers die alle vlinders per soort tellen. Vlinders geven aan hoe het met de natuur is gesteld. De nieuwe vrijwilligers krijgen een opleiding zodat ze de verschillende vlindersoorten kunnen herkennen.

Het Provinciaal Groendomein Hertberg gaat voor de derde keer op zoek naar zogenaamde vlindervrijwilligers. Dat zijn vrijwilligers die wekelijks in het bos gaan wandelen om de vlinders te tellen. Vlinders zijn een goede bron van informatie om te zien hoe het gaat met onze biodiversiteit, dus is het belangrijk om te weten welke soorten vlinders in de bossen zitten.

Vanavond organiseert Provinciaal Groendomein Hertberg een infomoment voor nieuwe vrijwilligers. Zij krijgen een opleiding zodat ze alle vlindersoorten herkennen. Ze zullen ook leren hoe ze alles precies moeten noteren zodat alle gegevens correct verwerkt kunnen worden.

"Als het goed gaat met de vlinders, gaat het ook goed met de natuur", vertelt Emilie Hermans, domeinwachter van Provinciaal Groendomein Hertberg. "Als er iets verandert in de omgeving reageren vlinders daar meestal heel snel op. Zo kan je zien wat er gaande is in het domein. Daarom hebben wij mensen nodig die wekelijks gaan wandelen in het domein om per soort de vlinders te tellen. Wij kunnen dan bijhouden welke soort waar gezien is." 

We hebben mensen nodig die wekelijks gaan wandelen in het domein om per soort de vlinders te tellen. Wij kunnen dan bijhouden welke soort waar gezien is

Emilie Hermans, domeinwachter van Hertberg

Het tellen van de vlinders zal vooral op lange termijn resultaten opleveren. "Dit is het derde jaar dat we het doen, maar het zal pas interessant zijn om de evolutie te zien na een 20-tal jaren omdat er ook soorten bijkomen door de klimaatverandering", legt Hermans uit. "De vlinders die we hier nu al hebben, willen we heel graag behouden zoals het Bonte Zandoogje en de Kleine IJsvogelvlinder. Door de vlinders te tellen kunnen we ervoor zorgen dat onze populatie groot en sterk blijft."

Meest gelezen