Goede barista met een kleine Fortnite-verslaving: Mathieu van der Poel op recordjacht in de Ronde

De 28-jarige Nederlander Mathieu van der Poel doet zondag, als een van de topfavorieten, een gooi naar zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen. Hij kan daarmee het record evenaren van grote kampioenen als Tom Boonen, Fabian Cancellara en Johan Museeuw. Wielercommentatoren JosƩ De Cauwer en Christophe Vandegoor volgen het fenomeen Van der Poel al van bij de jeugd en spreken over een "geniale renner". "Maar het blijft ook een speelvogel en daardoor maakt hij soms fouten die Van Aert niet zou maken", aldus De Cauwer.

Mathieu van der Poel (28) is geboren met wielerbloed. Vader Adrie van der Poel was in de jaren 80 en 90 een begenadigde coureur, zowel in het veld als op de weg. Hij won onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik en was ook wereldkampioen veldrijden.

De moeder van Mathieu van der Poel is Corinne Poulidor, de jongste dochter van de Franse topcoureur Raymond Poulidor. "Poupou" zoals de Fransen hem noemen won de Ronde van Spanje in 1964 en werd drie keer tweede in de Ronde van Frankrijk wat hem zijn andere bijnaam opleverde: "De eeuwige tweede".

ā€œPoulidor is in Frankrijk groter dan Eddy Merckx bij onsā€, vertelt ex-wielrenner en voormalig ploegleider JosĆ© De Cauwer.Ā 

Naar aanleiding van het overlijden van de Franse wielerkampioen in 2019 maakte de Franse fotograaf Inanis dit bijzondere dubbelportret van grootvader en kleinzoon:

"Mon petit phĆ©nomĆØne"

Sportverslaggever Christophe Vandegoor interviewde de grootvader van Mathieu van der Poel nog kort voor hij in 2019 overleed. ā€œOp een dag wint Mathieu de Ronde van Frankrijkā€, vertrouwde Poulidor hem toe.

De Tour winnen lijkt misschien een stap te ver, maar met Mathieu van der Poel weet je nooit. "Poulidor noemde hem mon petit phĆ©nomĆØne", vertelt Vandegoor, en ook vader Adrie had al snel door dat Mathieu bijzonder was.

Het was Adrie zelf die me op een dag zei dat zijn jongste zoon ā€˜een specialeā€™ was
JosƩ De Cauwer, ex-wielrenner en voormalig ploegleider

ā€œIk ken Adrie al van bij de jeugdā€, vertelt De Cauwer. ā€œWe hebben niet samen gekoerst, maar wel vaak samen getraind en later heeft hij ook bij mij in de ploeg gereden. Het was Adrie zelf die me op een dag zei dat zijn jongste zoon ā€˜een specialeā€™ was, in de goede zin wel te verstaan."

ā€œAl van op zeer jonge leeftijd was Mathieu een haantje de voorste en stak hij zijn oudere broer David de loef af. Op 25-jarige leeftijd is het verschil met een iemand van 28 niet zo groot, maar als je 12 bent is 15 een wereld van verschil. Mathieu minimaliseerde dat verschil helemaal.ā€

Natuurtalent

Van der Poel probeerde het eerst als voetballer, en hoewel hij ook daar vrij succesvol was, koos hij uiteindelijk toch voor wielrennen. In de Vlaamse huiskamers hebben we hem uiteraard leren kennen als veldrijder.Ā 

Het bleek een natuurtalent, al van bij de jeugd domineerde hij in de modder. Als hij al eens een rit moest prijsgeven, wat zelden gebeurde, was dat aan Wout Van Aert.

BEKIJK - Uit het archief: Mathieu en Wout na het WK veldrijden bij de junioren in 2012

Videospeler inladen...

ā€œOok ik heb hem leren kennen in de crossā€, vertelt Christophe Vandegoor. ā€œMaar de eerste keer dat hij me echt opviel was op het WK op de weg voor junioren in Firenze in 2013. Hij won daar op indrukwekkende wijze voor Mads Pedersen (die later, in 2019, zelf wereldkampioen werd bij de profs, red.)ā€

ā€œDaarna heb ik al zijn straffe stoten van dichtbij mogen meemaken. In 2015 werd hij de jongste wereldkampioen veldrijden bij de profs en daarna bleven de indrukwekkende overwinningen zich opstapelen."

"Ik denk dan aan de Amstel Gold Race in 2019 waar hij vanuit een geslagen positie iedereen nog voorbij knalt of zijn fantastische overwinning in Milaan-San Remo twee weken geleden.ā€

Speelvogel

ā€œMathieu is al spelend overal de beste inā€, stelt De Cauwer. Vandegoor bevestigt dat: ā€œIk hoor van zijn ploegmaats dat hij zelfs uitblinkt als barista of in Fortnite. Mathieu is gewoon geniaal, hij is in een vat vol toverdrank gevallen.ā€

BEKIJK - Sammy Neyrinck volgde Van der Poel tijdens het mirakelweekend in 2019 waarin hij de Amstel Gold Race won en stelde vast dat Mathieu "een kleine Fortnite-verslaving heeft":

ā€œDat speelse kantje speelt hem soms wel nog partenā€, aldus De Cauwer. ā€œHij laat soms te graag zien hoe goed hij is: hij gaat dan bijvoorbeeld van ver aan, maar dat leidt niet altijd tot overwinningen. Hij is volgens mij nog iets te veel een speelvogel en laat daardoor kansen schieten, dat zijn foutjes die Van Aert nooit zou maken.ā€

Ook Vandegoor ziet dat Van der Poel soms steken laat vallen. ā€œDenk maar aan het WK in AustraliĆ« - met de meisjes in het hotel - of het WK in Harrogate, waar hij een hongerklop krijgt of de Olympische Spelen mountainbiken in Tokio, waar hij valt, omdat hij dacht dat er een plank op het parcours zou liggen.ā€

Boonen, Cancellara, Museeuw ... en Van der Poel?

Maar laat er geen twijfel over bestaan: Mathieu van der Poel is een van de favorieten om de Ronde van Vlaanderen zondag te winnen. ā€œVoor mij is hij samen met Pogacar zelfs de topfavorietā€, aldus Vandegoor.Ā Als hij wint zou het al zijn derde overwinning zijn in Vlaanderens Mooiste, een prestatie waar slechts een handvol renners ooit in geslaagd zijn.

De meest recente drievoudige winnaars: Fabian Cancellara, Tom Boonen, en Johan Museeuw. Op enkele jaren tijd zou speelvogel Mathieu van der Poel dus, met schijnbaar gemak, in een select clubje van grote kampioenen kunnen terecht komen.

Drievoudige winnaars van de Ronde van Vlaanderen

  • Achiel Buysse ('40, '41, '43)
  • Fiorenzo Magni ('49, '50, '51)
  • Eric Leman ('70, '72, '73)
  • Johan Museeuw ('93, '95, '98)
  • Tom Boonen (2005, 2006, 2012)
  • Fabian Cancellara (2010, 2013, 2014)Ā 

Meest gelezen